[リトグリ] Little Glee Monster討論區 (4) 第二章始動

1001 回覆
6 Like 1 Dislike

WONDER LOVER 中間又有轉調……
編曲好正
個人鐘意Your Name多過WONDER LOVER
(啲五人bias又出嚟)

但WONDER LOVER對於一隊賣唱歌嘅組合的確係有啲驚喜, 等睇埋個MV先
(結海成個造型似出事)
聽多幾次
MAYU chorus 果兩段最正
Mayu 同miyou 兩個低音轟炸聽得好爽
成首歌中毒性都幾高下
重大發表應該係Fanfare and more d 場次

https://twitter.com/mtv_japan/status/1635475840019623937
違和感好強

我去聽番The First Take版算
韓團風
mika 好小朋友扮大人feel
新歌miyou把聲好出
直頭好似成首寫比佢咁
中間rap又係佢 間奏又係佢 副歌又係佢入先

芹奈同manaka 同時出ig story
同五人年代既感覺已經好唔同,好似發展方向變左咁,唔知係好事定壞事
而家比我感覺係比起唱歌,佢地多左注重performance ,比起五人玩vocal 既時候改變左啲

但新歌又唔錯,編曲K得黎唔係全首K Pop咁
最鍾意MAYU part
咁佢地以前都有做呢類嘅野嘅…..
SPIN, baby baby, be my baby, wave 個堆
係呢首歌跳舞量同複雜程度比以前個d多同大
不過以前冇用呢類歌做主打就係真嘅,好多時都只係live先睇到
當年SPIN 同Be My Baby用同一套衫就知呢類歌唔係主打.. (果set衫淨係覺得アサヒ果套係靚啲..)

試吓突破都係好事, 真係成世人都冇見過リトグリ跳到咁複雜 但かれん achievement unlocked 排晒成隻舞係替佢開心嘅.

繼續睇下發展方向, 暫時3首歌有2首都係輕快. 希望見多啲慢歌試真章, 少少問題係miyou一唱慢歌就違和….

(MAYU段WONDER WONDER WONDER LOVER真係好上腦)
真,當年都係鍾意中慢板既歌先入坑,因為聽得出和音編曲同個人既聲線。 當然快歌都好,但都係後期先鍾意。

但新人事新作風,期待之後發展
已經40萬view、可能又會打破佢地最快100萬紀錄
對上一個紀錄係JoinUs, 冇記錯好似係69個鐘左右
JoinUs 對上一隻係「君といれば」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞