<五腥級盛宴>集中劇透討論區

295 回覆
23 Like 10 Dislike
唔認同
最後甜品根本唔使鐵桶
同埋主廚已經同佢講咗You are free now
本身已經放咗佢
荒誕派戲劇講make sense
都明顯係偏意識流嘅戲嚟
因為呢套唔係砰砰砰逃生特務動作片
根本蠢男人嗰幕已經係解釋咗走唔到

呢套咁黑色幽默啲人搵佢個真實性
要畫公仔畫出腸講晒個背景
使唔使加幕回憶啊

睇Marvel嗰啲濕鳩砰砰砰動作片又喺道搵意義搵藝術性
真係咁重要咩
係咪要加一幕黃色filter嘅回憶講班廚同主廚嘅往事
唔係無包而家無serve包比佢哋
純粹睇女主角
同埋唔悶
唔會眼合眼訓
唔講啲意識流嘢
其實咩垃圾男人嗰道菜同報警嗰道已經係講咗比觀眾聽唔會走到
我反而覺得係放佢地走然後捉返佢地果到先係
我都唔覺得重要
我覺得主廚迫廚師仔自殺個幕已經交代咗
我好鍾意呢啲一兩幕場景困獸鬥電影
演技大鬥法,又有緊張壓迫感
首先佢唔尊重食物 叫左食唔晒
拎走已經令佢喪失食物原味

好食就好食, 唔好食咪食第二樣, 唔夠飽就食多D
食唔哂拎走, 好普通姐, 唔洗咁執著
主廚就係想屌D人懶係野扮上流扮食家, 將「食野」攪到遺反原意, 先攪咁大壇野
傳統美術係美,但當代藝術唔係已經係學術, 事前唔學習當代藝術=普通人睇唔明量子物理學咁
我明諷刺某D人食FINE DINING係食名氣,但事實有唔少人真係識食FINE DINING,真心欣賞IDEA, 食野只係充飢咁和動物有咩分別, 當然講體驗
所以唔同意電影中某D諷刺

其中有碟只有汁做主菜,現實中有餐廳真係咁做,人地又係有故事有IDEA,導演睇唔順眼,拍套片諷刺人地咁

睇多次CHEF TABLE先
成班係度幫套戲ff
咁呢個世界冇爛片
今個月18號上disney plus
又可以睇多次泰利的垃圾
個叫雞老男人個老婆點解要陪死~~~
同埋女主有得走佬, 佢停低回頭望, 個老婆示意叫佢走, 係咪有d咩意思

定我諗多左
講飲講食嘅人+講戲睇戲嘅人可能會感到被挑釁
好撚垃圾,作狀得來劇本又空洞
啲菜式又普通,拍攝手法又保守又悶
個龍門任佢擺,無rules可言
會唔會勁到講幾句就搞到某人自殺呀
好耐冇睇過咁爛嘅戲
女配自己走唔甩都希望女主走得甩
斑點比目魚講咗做鱈魚
同好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞