<五腥級盛宴>集中劇透討論區

295 回覆
23 Like 10 Dislike
好戲值得一睇

套戲既中心係Give & Take。主廚個Menu (殺人計劃)其實係逐道菜不斷試緊各個Taker(盲目接受/追隨既人)既底線,佢地Take既程度可以去到幾多。由主菜冇麵包,到有人吞鎗,到最後大家一獲熟,過程中其實冇人實際上有反抗既行為,男明星口講就搶刀反抗但都係得個講,所有人都只係慢慢咁接受Menu上既下一道菜。電影去到中段,其實所有人已經接受左自己會死而唔再反抗。警察上島個時,主廚講過一句就係話,「大家應該後悔點解冇努力反抗,而如果你地有,今晚好可能唔需要死」,其實已經講到好白,主廚Menu target既人只係Taker,而如果佢地係任何一道菜當中有所反抗其實都可以避過一劫。正如主廚所講,你唔完成當下個道菜係冇辦法進行下一道。

女副廚因為唔同主廚扑野而比冷落,佢都唔走人選擇接受,就解釋左點解社會上會有盲目接受/追隨既人,係因為Giver 既社經地位。

參與飯局嘅人主廚係有精心挑選過既,佢地分別反映住唔同類型既Taker。

呢套戲拍攝,剪接,鏡頭,內容其實都好好,相當有趣。當然好難睇一次就明佢講咩,建議可以睇兩次或以上。
唔洗過度解讀
根本成套戲眼高手低

好鐘意主廚煮cheeseburger 個幕
突然覺得好warm
at least佢係真心想食"飽"
而唔係單純為名氣
最後個幕佢仲食緊個打包走嘅burger,如果唔係一早掉左~
其實主廚既Menu(殺人計劃)當中係冇恨係入面,係佢眼中佢真係煮緊飯比佢地食。

當代所謂勁既廚師,好既餐廳都慣左搞到啲用餐體驗天花龍鳳。主廚間房入面釘起左食評家以前對佢嘅評論,講既就係成餐飯要食4粒鍾20 道菜,吹到呢個體驗上天花板,而正正係呢篇報道令佢成名。為咗維持出眾,呢啲餐廳主廚愈搞愈多花式,正如男副廚吞鎗個下,食評家都仲以為係主廚豐富緊佢地個用餐體驗。今次 The Menu,係主廚係當代文化下玩到走火入魔既故事,菜式走向極端-死亡。亦都因為今次既菜式係咁極端,今次所有參加飯局嘅人都係經過精挑細選既Taker (盲目接受/追隨既人)。

男主:一心沉醉美食/極權,程度去到極端,就算主廚比舊屎佢都唔會反抗既人

食評家:識美食,有要求但唔會反抗既人。有一幕就是講佢唔鍾意bread-less 啲伴碟裂咗,但佢只係同友人評論,冇同餐廳表達。主廚聽到專登再比多兜裂左既伴碟佢,佢仍然冇表達比餐廳知只係默默接受。

男明星:有能力分辨好與壞,而即使成品係壞都只會服從,冇要求既人。呢度係用佢對自己拍既電影作品襯托出嚟。

男富豪:廚師比咩佢就食咩,自己食咗啲咩都唔知既人。

男商人s: 冇能力分辨美食,隨波逐流既人

女副廚都係 taker 嘅其中一個例子,佢係解釋咗點解呢個社會上有盲目服從/追隨,係因為giver(主廚)既社經地位。就係因為主廚係世界第一嘅廚師,所以佢做嘅嘢幾唔合理都好,身邊嘅人都會選擇去接受。

企堂阿姐臨死前有講過主廚根本冇叫佢準備個大桶。所以女主成身血唔係主廚睇唔到,而係女主所做嘅一切都係主廚嘅計劃入邊。

最尾女主唔使死唔係因為佢點咗個漢堡包,喚醒左主廚當初煮嘢食嘅熱情,而係主廚最尾confirm女主唔係一個taker , 唔係the menu target 既人,所以放佢走。

呢套戲其實一啲都唔差,建議可以睇多幾次。
Thx for the Give & Take insight

我應該唔會睇多次
我同意「走火入魔」嘅定位
但觀影嘅感受係各人有各人嘅領會
所以我都係維持原本
作為一個用普通人入場睇戲嘅心態
睇完嘅結論係我睇唔明編劇想我睇到啲乜嘢囉

作為一個以前靠枝筆呃飯食嘅我
以前有時都會懶高深寫啲若隱若現嘅文
心諗睇下有幾多人明我寫乜先
結果⋯編輯通常都係話唔知我講乜囉
(我唔係報紙雜誌嘅專欄作者)
不能認同更多
恨已經喺道菜入面啦
只不過chef真係好hard wired去將道菜變成可以擺上枱面嘅art
亦好想令到件事有意義 將自己冇意義嘅人生fit去一個偉大嘅narrative裏面對一個disillusioned artist黎講應該係好安心嘅結束
正係知睇完即刻去買左個cheese burger
唔係唔走咁簡單
最尾好似接受左死咁,掙扎下都慳番
純粹為左拍靚個畫面咁
都幾難會走去睇多次
垃圾戲
樓上覺得好睇嘅人可以收收皮
你地同戲入面嘅食客都係一鳩樣
話好睇既都係Tyler

睇依套戲就好似睇依幅畫咁

無得用邏輯去判斷啱唔啱

用邏輯去判斷既話 一樣會比你地話爛畫作

利伸 只係想講 要用咩角度去睇依套戲較合適
睇完有咩感想有咩感受
都係自由既
尋日disney+ 睇完好糾結
之後去搵分析睇

而家有種不吐不快既感覺 (可能套戲就係想你咁

個人comment:
現實一定唔會有咁痴線既野發生,就算有既話中途有好多變數,正常到最尾都唔會個個坐定定等死。所以要了解呢套戲係唔可以用現實方式去睇。
咁即係要用一個了解隱喻既角度去欣賞套戲。

有d位好似冇咩人提:
比如話第二道菜冇麵包,主廚話係窮人恩物所以大家唔配食。但最後女主角要cheeseburger係有包,主廚覺得有共嗚先至比佢食包。呢度係反諷有錢既人唔配生存權利。

另一個位係個主廚同tyler私信8個月知道今次菜式要死,然後女主廚同樣被主廚休禁左8個月,然後炮製一道菜式man‘s folly. 呢度tyler同主廚有個共通點,一樣係想物化女性當佢地係雞。咁岩提出今次菜式要冚家產都係女主廚提出而唔係主廚提出。可能暗示緊男人另一方面被女人玩弄股掌之中。
我覺得chef同Anya講you are free now唔係諗住放佢
佢意思只係Anya free from the taker (劇入面嘅tyler), 因為chef浸死佢老細個陣都有講佢自己free now, 即係個taker死咗

呢幕之後chef認為Anya係自己人, 所以先叫佢去搵鐵桶(可能係test下Anya?), 但最後Anya報串背叛咗chef

所以我覺得未有cheese burger呢幕之前, chef都係想Anya死
我覺得套戲嘅「賣弄」、「整色整水」、懶係「曲高和寡」程度,同佢本身想諷刺嘅「懶高級料理」不相伯仲。
食完一餐咁嘅飯,會完全唔知自己食咗乜。哩套戲亦一樣,睇完只得一句評如:「我究竟睇咗乜?」哩個可能先係套戲最大嘅目的。
真心膠。
睇完係有睇咗啲乜嘅感覺,但又覺得幾好睇可能因為Anya
我都覺本身拎完個鐵桶都要死
Chief係想分佢係chief個邊定客人個邊
而無論邊一邊都好,都係要死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞