<五腥級盛宴>集中劇透討論區

295 回覆
23 Like 10 Dislike
冇色色冇飛釘冇露底差少少
睇晒兩套

聖誕老人係典型王道血腥爽戲
呢套係黑色幽默既戲

對像唔同

老實講就兩套都可以一睇。
好彩睇左啲評價先,如果真係當懸疑片睇嘅話應該覺得伏到仆街
好多位鳩到個編劇都唔知自己想點咁
最後燒棉花糖同朱古力直頭有啲搞笑

不過cheeseburger果段唔錯
Anya臨尾叫cheese burger除咗救自己 覺得佢係真心覺得好食先讚大廚 其他人比大廚殺嘅理由其實係好小事 罪不至死 尤其係豪仔同明星兩張枱應該係最無辜 套戲嗰種詭異氣氛 食物嘅鏡頭 仲有佛地魔同anya都值得入場睇
我明anya點解走到
但唔明點解其他人唔走
尤其有錢太太直頭俾手勢叫佢走,唔使理佢地

個個去到最後真係甘願受死咁
對你我會睇呢類戲嘅人唔難入口
即使北族人無疑係Robert Eggers向商業/更主流電影靠攏嘅妥協
但係套戲嘅時代背景、主題(上面有提及),對香港普遍觀眾嚟講就唔係咁講法,難sell好多
兩套都有睇,兩套都鍾意
硬係爭咁啲嘢
驚悚又唔夠驚悚
緊湊又唔夠緊湊
好多位都有啲唔make sense同交代唔到

例如點解間餐廳搞咗咁多次,無啦啦點解今次要殺人
班廚房佬又撞晒邪咁聽晒主廚支笛
男主又無啦啦自殺等
好似好多位都解釋得唔夠

同埋個女侍應(應該係大家口中嘅王苑之)嘅存在同行為suppose係帶俾人一種心寒嘅感覺,但呢part又好似唔上唔落咁未夠到位

Btw一開始以為係食物血腥
點知碟碟餸都咁撚好味
我都唔係好明點解後生嗰啲唔再試下走 走唔走到係另一回事 雖然之前比佢哋走佢哋走唔甩 但係唔覺得足以令佢哋絕望到放棄
其實我覺得套野係黑色喜劇
乜事呢? 其實之前咪俾d男性走過囉? 全部捉返晒喎,然後經歷埋個national guard 個假希望,佢地都理解到班廚既諗法同埋自己個命運,放棄左求生意志啦~
男主個人設係諷刺追星撚偶像叫佢做咩都跟
我以為係諷刺野食kol 野都唔識煮就鳩up
我以為就咁好簡單咁指個d 發夢做廚,但又無天分又唔努力,結果剩識迷戀大廚嘅人
大廚一踢爆佢垃圾就自殺
我覺得仲有影射邪教
包括個d侍應都有教徒影子
套戲令我諗起鍾斯鎮集體自殺單野
大廚有咩咁好迷戀,咪又係廚房佬一個
lm
睇完感覺係 要當佢cult片
未睇可以唔洗睇
不過鍾意試當真嘅應該鍾意 咁多隱喻
呢個真
明就明
唔明就真係唔明
唔值入場睇,睇完都唔知做乜
其實真係要攞多啲時間去交代下啲人物角色
期待你的作品
一定入場支持
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞