<五腥級盛宴>集中劇透討論區

295 回覆
23 Like 10 Dislike
劇透討論區係咪唔使上鎖「加密」
殺人理由個part 我覺得無話咩唔合理既
個主廚好明顯有d精神問題 諗野偏激 某d現實案例 再離譜既殺人動機都有

除左 老男人個老婆 就算係主廚角度我都諗唔明點解要死
明明就諷刺緊睇戲嘅人
自己又唔識拍又劇透之類

至於個演員同衰佬老婆
擺明剃觀眾眼眉公告天下我編劇我話晒事

反正你哋又唔拍嘅
就唔好咁多嗲 收皮啦
坐得入場幾難睇咪一樣要睇
即是同我哋滿懷希望獲邀去試映會
然後被佢班pk殺晒無乜分別
如果有影評人版應該更諷刺
其實因為呢個係一齣戲,你哋先會執着個主廚嘅殺人動機合唔合理。
現實上大把癲佬殺人唔講理由,無差別殺人聽唔少啦。
一個醉咗嘅人都會因為一個眼神而打交,一個崩潰咗嘅完美主義者因為好小事而殺人有乜出奇?
張力想知到底點解 但個原因都幾流
只可以講唔好用理性睇呢套野就ok
套戲唔岩睇就要殺人仲要自殺唔撚make sense
但帶出現今食野既諷刺 特別food critics
但呢套真係未去到影評咁跨張
有一幕係主廚問其中一個食客上次嚟食其中一道食物名,兩公婆都答唔出

我諗主廚係好嬲班食客對啲食物吹毛求疵但其實唔識欣賞
主廚都講班食客大多為食名氣而來,食下飯打下卡,呃下like,所以先禁止影相,估唔到反而更提高左知名度,D人更渴求一餐

記得片頭女主角條仔好緊張咁講成千幾蚊美金一位,同片尾女主角特登問主廚整個佢想食的漢堡包幾錢,主廚答10蚊,正正首尾做個反差呼應,食物究竟價值點定位,華麗精緻天價但食果丁點,定簡單撲實無華令人飽肚
定位黑色喜劇,諷刺嘅位都好片面,唔夠深刻
鐘意介紹食物嗰幾幕,tyler's shit,chef叫佢用冰沙機 ,棉花糖,同埋電影明星啲line
做到少少喜個part但做唔到諷刺個part
如果將上面呢啲走到極致 行cult片路線應該會好睇啲

每個角色都好工具人feel 冇一種活生生嘅感覺
劇情勁follow懸疑片套路
一開頭上船逐個角色介紹
上到島就留下懸念,主角係頂替,個島有祕密
入餐廳後就影住道門閂(剪得勁cult片feel, 唔知點講 cult片同恐怖片做呢樣野係有唔同嘅表達手法)
警察嗰個位勁假

Triangle of sadness劇情自然好多
角色介紹唔係旁白式
而係大家係船上識朋友,互相交流,令觀眾了解佢哋每一個人
配角花嘅筆墨少,但形象都深刻好多
有啲誇張化同戲劇化嘅行為動機,即使現實唔會發生都唔會覺得突兀
例如船員開工前係到叫money money money
有錢女人要求玩role swap
有錢佬同個船長喺度鳩噏

但係menu tyler嗰種宗教崇拜表現得勁奇怪
(唔係套戲想觀眾覺得嘅嗰種奇怪 唔知點形容)
電影明星嗰啲笑位黎(同埋大家都係藝術家 chef睇到如果一個藝術家唔繼續追求完美 墮落咗嘅話會點)

笑位就真係見仁見智 有啲我都覺得麻麻反而係笑佢啲膠位
個概念幾好
頭一半都 ok
後面爛到想熄機

睇完即刻想叫外賣
幾好睇
what a day. what a lovely day
I live. I die. I live again.
witness me.
Anya taylor joy好靚
睇佢解釋個演員嘅女伴點解要死就知唔係所有都有好深嘅原因
原因就係間餐廳度唔掂
純粹係笑點
女演員唔使畀grant loan
唔好笑還唔好笑 係有解釋到
演員係代表啲娛樂行業入面嘅hack
姐係對件事冇熱誠扮有 黎到追逐金錢名利嘅人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞