良心AA 您問我答 41

1001 回覆
16 Like 4 Dislike
其實去過幾個朋友既屋仔,我又唔係特別羨慕喎 - 一般係兩層既排屋(或者係排屋既尾段),兩房或者三房,有個細細既花園仔,花園尾段有個車房(通常會改成儲物/工作間)之類,室內有蓋面積加埋都係 900 呎左右

上面講果啲,一般大約係 5 球港紙啦 - 但 maintenance 野會幾麻煩,而且車仲好大可能仲要泊街邊。
點解下年係高峰?
聽到有人啱啱買咗美孚50年樓400呎4球幾
美孚呢啲係咪好過洋樓好多
你可以咁講
一手居屋(一房或以上)完全無問題 政府派錢俾你使
白居二就垃圾黎
出境開始放寬,繼續走向復常
移民唔係一時三刻,慢啲個班下年走差唔多啦
點解二手就垃圾 睇過d居屋幾正呀
大堂有冷氣,簡簡單單唔醜,管理費平
多數有配套,又有雞脾食

係某d新鐵路盤貴姐
D校長講開始有回流了
想知佢係幾多成,真係做到925?
召喚樓主 有冇見過實例
白居二俾你做到925嗰啲貴到同私樓無分別
做唔到925嗰啲做唔足長年期按揭
我會寧願買舊私樓可以自由買賣
925係居屋玩法
你係咪撈亂咗
美孚最舊嗰啲未必做得足30年按揭
估會加多一厘,之後定左唔會再點郁
去到Q3後開始慢落
都係衰舊
一手居屋抽中等如中六合彩
二手居屋都已經俾人地賺盡左
無乜水位
成數無影響,主要係年期
年期短左,供款金額大左
相對無咁易入口

而且下手搵到人接嘅機會更低
除非博收購
75減渣嘛老細,925係解9按供25,咩居屋玩法???

我想知有冇人真係做到果度姐
未補地價果d 舊居屋
過左廿年未必做到9成按 居屋本身仲要做唔到30年
咁樣計落
首期+月入條件未必低得過買私樓
由新世界發展(017)與港鐵(066)合作發展的大圍站上蓋柏傲莊III(第1及第8座),因牆身底座出現混凝土強度未達標於去年7月拆卸重建,而項目預計入伙日期最新為2025年3月31日,即樓花期長約28個月。

項目部分買家決定「跳船」,據成交紀錄冊顯示,該盤本月迄今已錄得約52宗取消交易,而由去年8月至今,累錄約362宗,佔已售單位845伙近43%,相關取消交易單位涉銷售總額約55億元。

該盤周一(28日)連錄6宗取消交易,買家均於去年6月入市,成交價介乎769.6萬至1,831.2萬元,合共涉資約7,698.7萬元。

不如平放,我好有興趣
唔想等到25年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞