IT討論區(179) - any update?

1001 回覆
0 Like 2 Dislike
香港係近乎冇faang既swe position
不過其實唔少人FG報台日加faang然後成功入到,有intern同冇intern既例子都見過
如果你矢志留港既係的確唔使諗faang既

想提醒返一d基本嘅尊重

1. 尊重人地時間, 唔好叫其他ching估嚟估去

問code
stackoverflow 提倡MRE, minimal reproducible example: https://stackoverflow.com/help/minimal-reproducible-example
- minimal: cut走同核心問題無關嘅部份, simplify問題有助節省雙方時間同清晰表達
- reproducible: 提供一d 可以validate嘅test case, 等人知道提供嘅solution啱唔啱

我建議可以用一d jsfiddle, sqlfiddle...嘅工具同講清楚sample inputexpected output, 等人可以即刻test到係咪你想要嘅嘢.
同時提供埋你嘅current attempt, exception msg, 你試過嘅approach同點解唔得, 無人想幫你做免費奴工

特別想表揚吓詩歌賦巴呢方面做得好好

問career
手巴講嘅XY problem: https://meta.stackexchange.com/questions/66377/what-is-the-xy-problem
The XY problem is asking about your attempted solution rather than your actual problem.
That is, you are trying to solve problem X, and you think solution Y would work, but instead of asking about X when you run into trouble, you ask about Y.

手巴其他comment講得好清楚我唔重覆了

同埋試吓唔好搬龍門, 人地見你好似識少少嘢/有某d長處建議你可以push盡d, 你就吓吓後加constraints講到呢樣唔得嗰樣唔得.成件事感覺就係你根本唔係上嚟問嘢, 只係上嚟show off吓自己gpa/識d乜/whatever, 到其他ching提出一個你(暫時)未去到嘅高度你就搬龍門話唔feasible.

2. 尊重人地專業
成日有人走入嚟問轉行, 八成都係見IT人工高所以想分一杯羹. 其實想要多d錢係無問題, 誠實面對自己想要嘅嘢就好. 但你要清楚認知IT都係專業, 人工高係因為從業員付出咗長年時間精力去獲取經驗同技術同ethics, 所以d人先願意用高人工去請佢地. 想轉行其實generally 大家都歡迎, 我地只係唔鍾意覺得可以不勞而獲睇幾本書/上幾個鐘堂就可以去到同行正路嘅人一樣高度. 你有正確認知同願意踏出第一步去build hello world, 寫吓side project, 大家都好鼓勵同願意幫你添

3. 尊重人地選擇
個個人情況唔同, 你永遠無可能喺連登三言兩語之間諗到人地個scenario嘅optimal solution(if it exists). 大家都係有自己生活有自己life choices, 其實唔到外人評論. 唔好講到人地係某一個時間點"行錯路"永不翻身咁. 你點知人地想成為一個點樣嘅人, 將來想過點樣嘅生活? 唔好吓吓硬套自己覺得最好嗰套落人地到.

利申: 無話特別針對邊個, 有d points都唔舉例費事太有針對性. 希望大家睇到嘅都可以反思吓自己做得好唔好
我地只係唔鍾意覺得可以不勞而獲睇幾本書/上幾個鐘堂就可以去到同行正路嘅人一樣高度

手巴唔上堂的。。。IT書淨係睇過兩本。。。
pined
你真係搞笑。。。
邊個係詩歌賦
啲名改到唔認得
整爛咗我個indexing
真係有小氣簿
條友做乜鳩
話自己廢啲通常都勁過我
話自己窮啲通常都有錢過我
唔知做乜撚
唔駛嚴格黎講 手巴冇上過CS course…
所以手巴覺得有冇讀過CS course唔係指標
我都無讀過cs course
但係講野無一句有人聽得明真係第一次見,全盛F仔都無佢甘能癲
冇人care手巴睇咩書。。。以為呢到學習價值好高。。。
Anyway係Computer Graphics: Principles and practice 2nd edition
真咩 睇左新po未
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞