IT討論區(179) - any update?

1001 回覆
0 Like 2 Dislike
而家呢個年代big tech已經唔係咩prestige,要求冇你想像咁高
又真 in house穩過tech firm
呢個都係既 詳情googoo返手巴既經濟預測
faang裁緊員

禮貌之星
research咗啲domain knowledge 一排
發現基本嘢都make咗wrong assumption理解錯
無recover呢回事 或者咁講 科網爆先係recover
當時既泡沫係黎自鳩做 即係自以為可以遲少少輕鬆尋找/創造需求 完全無考慮到巿場需要教育去慢慢提升需求
公司死係因為冇咁多需求同你做生意
唔係隻杯細/爛左 而係隻杯滿撚晒你仲倒水入去
自己辭啦
唔好搞到件事太難睇
想學野
你本身想做bank既amazon啲culture算得上係咩
冇睇數據 覺得今次唔算太過火?
今次係積左幾年既正常過度擴張(as in normal Econ cycle) 同埋疫情製造左一年既額外過度擴張 (as in wfh/e-comm blar blar blar)
覺得跟返Econ cycle去睇就ok 畢竟仲有vr/ar呢條路走

Btw覺得要開始關注AI輔助coding 到技術引爆點會少好多junior位
歐資bank唔係咁講
唔係
講多少少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞