IT討論區(179) - any update?

1001 回覆
0 Like 2 Dislike
我呢世都入5到呢d天龍司
有你refer我AIA夠了
就快比中大人入哂。。。
又鞭
嚴選十大茶記晚市最撚正嘅小菜
https://lih.kg/btEHBcV
#77 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

想請教咁多位巴打關於software tester既野
小弟本身讀水泡科 目標想轉行做backend developer
所以想搵份IT既工一邊了解個行業一邊自學programming
見到求職網都有好多tester既openings同埋好似都唔太需要background
想請問下接近白紙既廢人有冇辦法handle份工
雲耳≠雪耳
拒系木耳。。木耳=零耳。。
唔需要background既tester基本上都係manual tester,對你未來想寫曲冇幫助
年中一車車你呢d case畢左業發現搵唔到食,純白紙想轉寫曲,都係果句,非常困難
真係唔知
Send完份resume好快就有通知去interview
唔知係咪好等人用
CS畢業生用咁多時間同心機學揼code係好難追既
都係想試下work 唔work
起碼諗點做freecodecamp嗰D題目開心過本身份工
如果你能力高,能幫上司解決問題,上司就希望留住你,而留住你的方法之一就是,寫衰你份 appraisal,等你無得升職,無得調職,咁你就可以安安分分留在上司身邊,直到上司退休或者調職。

相反,如果你上司好討厭你,炒人需要寫好多 report,給予好多理由,上司一般懶得寫 report,如果想你走,其中一個方法是寫好你份 appraisal,然後調走你。
有天份同努力就得
我舊同事讀非it hd 之後學寫code 好快就勁過我
之後有ugc it科收佢 gpa接近4
我日日被User吊屎眼。。上來仲要比你負皮。。

fork join future 同 structured concurrency 冇關係
jdk 19淨係得virtual thread 嘅preview feature
structured concurrency 要到jdk22先有可能出到
暫時仲係under review
反而kotlin coroutine 已經有 仲要幾成熟
但呢樣都唔太關佢問題事
佢係理解錯咗個annotation 嘅用途
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞