我的英雄學院漫畫討論post(17)

1001 回覆
11 Like 1 Dislike
彈性
能使自己接觸到的物體變得很有彈性,包括空氣。
佢幾勁 一個擋成個監獄啲人
睇黎69話佢係最難對付嘅人係真
八成係打蜥蜴仔
唔係收咗皮咩
第2條血
紳士有真正既信念亦都有去堅持
佢知自己做唔成英雄都仲好努力想做返d野比人睇
其實佢搵到咁多漏洞 同 catch me if u can 既Leonaldo 無乜分別
就好似而家咁收佢返黎幫政府做野
等佢可以將能力用係正途其實好符合佢個人期望

唔似班垃圾敵聯合全部得中二病
垃圾屌唔再講, 淨係破壞破壞破壞仲要比人奪舍
橙失嚴重父控, 咩破壞英雄社會都只係佢用黎打擊老豆既打飛機手段, 根本就唔係果回事
白卡妹純粹得個癲字, 成日話控制唔到自己就一味放縱壞事做盡, 而家先夾硬比個動機佢幫Twice 報仇
四腳蛇直頭無腦垃圾, 話自己異型比人杯但又唔去搵搞佢既人報仇, 淨係識圍爐做人跟班, 仲比人改到腦無咁on99
除左燈失有好努力咁搞屎棍, 其他敵聯都係垃圾
治崎又會用咩形式登場呢
夜嵐應該都差唔多出現啦掛,估佢會去endeavour 果邊幫手
我英敵人有2條血以上好正常
死柄木唔講啦

渡我本身根本精神有問題,作者應該想講社會照顧唔到呢啲個性導致心理偏差既人,但係渡我剩係想殺人殺人想見血,同啲二三流恐怖片怪物冇分別

透過蜥蜴佬vs障子去講異形系被歧視既議題其實非常出色,但感覺作者係犧牲左蜥蜴佬去襯托障子既英雄特質
以角色建立角度睇寫得唔差,因為無能+被社會打壓而導致佢容易崇拜一個精神領袖,由Stein轉到死柄木,好急於搵歸屬感,好想成為「大義」既一分子
佢可以好似障子咁努力透過自己去洗刷異型系既污名,但佢選擇左自甘墮落,選擇左接受afo賜予既力量變成冇腦怪物,所謂理想到頭來揭露左只係失控既破壞慾

我個人覺得作者喺描寫緊敵聯既時候係特登想讀者討厭佢地而唔係被佢地吸引
我地睇呢幾條友既感覺其實就正正係呢個世界入面既平民對佢地既感覺:成班白卡搞事
污點、紳士&拉巴、納甘、治崎咁受歡迎證明作者絕對係有能力去寫有魅力既反派角色,佢就係想我地憎敵聯

結論:我英世一 作者世一
認同

成班問題兒童/青年快d死哂佢
我英戰標題名真係好正
紳士型到仆街
渡我好有用
俾我打丁用
得返治崎同佢啲手下未蒲頭
Might叔拎住個case走
係想點幫手
可能入邊全部都係完美版既Eri回復彈
無負作用地補血
又或者係消失彈封住AFO/屌既個性
好驚佢沖入去送死
到時Night Eye預言中就好似錯錯地
原來納甘係打斷左死柄木成隻本體右手
人總須一死
見到紳士哭撚左
一個阻止成個監獄
佢就係一個真正既英雄
紳士上buff一個頂住成個基地
唔知捱到幾耐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞