Elon Musk真係好尊重 programmer

90 回覆
29 Like 126 Dislike
香港有幾多有效率

反正都係屎,不如係舊咖喱味嘅屎咁解咋起碼聞落好啲

佢都講咗電腦基本操作都唔識肯定唔係有效率咁滯㗎啦
996 都有12個鐘

做會計 果班
雖然我唔鍾意elon musk
但呢啲算唔算另類對engineer既刻板印象
邊個話engineer=識coding
你去engineering faculty 捉一半prof/phd出黎都分分鐘唔識睇
本身engineering就有勁多唔同field
如果你話mechanical engineering整火箭、industrial engineering起gigafactory、mass production整tesla我唔會去否定亦唔輪到我

但而家聚腳軟件台,樓主用嘅字係programmer

你如果要反問就唔係話「邊個話engineer=識coding」而係反問「邊個話programmer=識coding」,which is nonsense,所以試吓理解咗個context先?
珍 佢地996姐 又唔係我996 有咩問題
最好佢地007 tim
問題係佢地淨係識對客講得得得
但係唔撚知有咩真係得同唔得
我唔係針對緊個post
係講緊jackson palmer話musk係騙子
唔熟coding就係騙子?

試下理解左個context先
上面啲反駁都至少話只係唔係寫python但會明logic、寫開第個framework云云,成個post真係得你咁出戲話佢係engineer唔代表識寫code

Elon Musk咪就係將自己包裝成識coding(應該話唔只識,想包裝到係coding勁),話自己10歲買電腦自學寫code、12歲賣自製game、搞startup又寫code,否則唔會有樓主哩種真心以為佢係programmer出身嘅人啦,哩啲background都唔知學人評論
jsp server side language 點解要同 js 既 react 比?
所以而家啲人咪撚走撚哂,得你地最愛嘅大陸人入去做
無問題 能者居之

憑咩野白人就要待遇好啲 On9
IT 係有能者跳槽,無能者先留低
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞