Elon Musk真係好尊重 programmer

90 回覆
29 Like 126 Dislike
Elon Musk真係好尊重 programmer
https://lih.kg/3222226

因為得programmer落手做到野出黎囉
零曲 pm
九唔搭八,如果我係cherry-pick一個position出嚟同另一個比就話title同requirement唔同,而家講average咁一定係有唔同位唔同requirement,睇唔透你哩句意義喺邊

title唔同亦唔見得valid,明明細字都match,Staff Engineer vs Staff SWE,只係entry level唔同但由entry到最senior一樣5個levels

唔同industry你就真係講晒,一係我調返轉問你,你會點樣比較Tesla同Twitter嘅programmer嘅待遇?

希望你首先唔會係拗programmer同SWE title唔同唔係講緊同一樣嘢
次次唔係都無人睇兼叫人去唔知邊度摷返個API拎嚟用嘅咩
上面話工時長咗如果人工倍上唔拘,咪睇Tesla(出名工時唔低)人工係咪高一截

如果working condition一樣你就有得拗話Tesla啲software要求低啲(舉例,which我唔同意)、請人要求低啲點點點,實際就係工時長一截但人工唔見得高

你下半回覆即係你答案就係無得比啦,只破不立,淨係識喺人哋啲論點到挑骨頭自己又拎唔出啲咩,嘥氣
師兄你漏咗

錢都佢哋拎,人工都佢哋拎大份

然後爆鑊出事就 programmer 無限OT fix食撚晒,班PM, BA就卸鑊篤撚住話你做得唔好然後去un 女

programmer做完,班仆街連試嘅責任都冇

明明單 job sign off埋,都只係 programmer錯只係 programmer 要負責任

班仆街日日返工就淨閪係度開會,不事生產,件 product係點都唔撚柒清楚呢啲唔撚係叫 agile, 呢啲係 meeting, 係 water blowing咋

總之錯嘅只有 programmerprogrammer應該要萬能,唔係萬能就係你錯屌佢哋老尾
其實佢哋0 code,係接受到嘅

但前提係佢哋要做好佢哋本份

唔撚好連有啲咩 use case,有啲咩 scenario乜柒都唔知,連個 requirement都可以錯嘅,到比個 user返嚟先知班仆街比撚錯嘢

利伸:暫時 work過只係見識過新加坡嘅PM BA做到(美加歐未 work過),香港就得罪講句,一個都未撚見過返工撳演唱會飛就見過
自由市場 你可以唔好做
其實996有咩問題

如果係唔合理嘅 就無人返佢間公司啦

自由市場 又無人搵支槍迫住你返呢間
抄L晒佢眼中又貴又無用既冗員, 然後開低價請返班勞工返黎做
https://gist.github.com/ummjackson/ff58651f2804227e5e09b54abc5e8cb1
講返所謂自動偵測嘅Script係咁流咋喎
如果你想透過話段script流嚟論證評價嘅人其實都好流所以佢嘅評價無參考價值,咁上面幫Elon Musk辯護話睇唔明都正常嗰兩位就好尷尬
公司請左個女BA
電腦基本操作都唔撚識用
靚女提振士氣另計

唔靚就準備做肉便器日日比人屌啦
因為佢係企業家,唔再係programmer ,講到佢騙子咁你會好過啲?
好多programmer唔識深入淺出解釋,因為了解唔透徹。

Elon Musk 能人所不能嘅係對科學嘅熱愛(唔係專業)、宏觀決策、執行力
美國炒人清冗員好平常
今次炒多啲啫
地盤都唔係工人話事啦
應該係917
但唔識做嘢細節嘅人點管理得好呀?

社科人做科學主任?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞