Elon Musk真係好尊重 programmer

90 回覆
29 Like 126 Dislike
完全同意 所以已經拉隊走人 自己開公司接project做
你都算係真on9

FAANG 咁講都算唔同sector,人工同流動性咪一樣

Big tech software engineering 既domain constraint 根本好撚低
講得出readme 算係咁啦,一陣問你點解word開唔到
我就無話好唔好過啲,不過你似乎唔係幾接受到現實

咁你覺得佢係一個唯利是圖嘅企業家定係一個尊重programmer,會明programmer做緊咩嘅企業家?

即使個人評價可以主觀,咁唔計好無?人物傳記又主唔主觀?上面傳記節錄都有提佢寫開啲highly coupled spaghetti code

傳記都唔夠一手?下面佢本人睇法亦呼應,認為microservice係"bloatware"、backend system有幾多microservices代表client要make幾多request

試想像一個engineer想加個microservice畀一個全新功能等不同嘅microservices可以reuse或令啲services cohesive(或在此insert任何microservice好處)?上層否決嘅原因唔係啲valid嘅microservice pain point而原因係「因為加多個service代表client就要make多個call會拖慢」?

我覺得好笑嘅係睇你哩啲盲目崇拜嘅發現事實嘅反應,佢係咪騙子我唔會話開心定唔開心,但你睇怕就已經被騙,講啲咩996 ok份糧ok就得,咩全公司好明白或尊重programmer,哩樣搞笑程度高啲
冇哂班西女人女權閪 好好多 好似
如果佢唔係寫開python,你無啦啦掉舊python 野佢睇你想佢點答?

你會唔會走去問外科醫生點醫精神病?
兩回事
要識個product 識件野嘅behavior 同logic
同洗唔洗識埋coding 係唔同

前者唔去識唔去知
係pm嘅問題

但後者識會係nice to have
但講真唔太需要 有時間不如諗下有冇exception
有冇邊啲位無cover到
無乜興趣同個非cs background或初學寫code嘅解釋programming language並唔係好似溝通語言咁,如中文英文咁由兩個不同族群創造而當中好少互通

如果我個assumption(非cs background/初學者)係錯,咁或者你可以考慮吓停止behave成咁
睇你做咩位
我覺得兩者都要有
但如果 tech lead / SA 都完全唔寫 code
亂咁 design
咁真係算吧啦
(香港大把)
咁這種 programmer 跟本唔啱你囉,你去搵其他類別嘅 programmer囉,其實你有冇諗過要份工來就你個種思想,好像有病;唔通打世界杯,要閉環集訓同打比賽,你又話“我冇家庭朋友呀?”
P.S. 兩種 programmer 我都做過
因為各公司同政府高位既人, 都係好老, 非技術型?
這個同大學生笑柒愛因斯坦嘅論文 APA 格式唔啱冇分別
識pascal咪得囉
事實擺在眼前但唔聽唔睇,將上位者當偉人拜,思想非常中國人,Elon Musk會鐘意你
當你以為寫app,識多幾語言好威威,跟本就非常中國人思想
執人口水尾再拼湊啲毫無邏輯嘅廢話
反而我幾期待ELON 入主後TWITTER

以前覺得呢舊嘢 唔好用
靚女唔係有得食都係冇用
搵個有效率嘅快快手搞撚掂晒啲嘢佢早啲收工好過啦
要女咪放工後搵,靚女但冇效率都係冇鳩用
d Ba女係做門面帶去開會

識一個女去左政府開會,溝左個男API一齊
有咩問題 覺得啱咪去做囉

拎住支槍逼你去做咩依家

邊個溝邊個
屌你API load 咗幾秒特登唔加空格嘅你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞