IT討論區(178) - IT大爆炸!呠營成為最大泡沫,水退時就知道邊個無著褲

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
一直都覺得佢入茶餐廳大嗌「名就叫茶餐廳 實際上就食野仲多過品茶」。。。

Btw睇完個po 其實F囝係咪好唔中意手巴? 手巴自問無參與你地對佢既欺凌。。。
點解玩過先入到大行
其實我覺得真係諗太多 你唔需要去諗太多點樣依加讀書學好low latency果d
冇一間公司會expect一個fg識

你要做既野係join多d it related 既activity 比賽果d 同埋讀好書
搵多幾份intern咁 試下報d大行 ibank intern
你要做既野係展示到比間公司睇 你有呢個潛力值得人請你番黎train 而唔係ff自己fg可以靠識low latency成為即戰力幫到間公司手
Exactly
當你想組織家庭/移民買樓/提早退休
你唔會咁容易就滿足
有無山係倒三角型
第一點完全唔考慮 最多結婚 唔生下一代唔關香港環境事

至於第2、3點都係 但你問我我覺得有番wlb重要過呢d

番份多野做充實d既工就發現真係有趣過日日番工玩賓周9hea咁
科大第零巴打
返開邊度做禮拜?
鴻福堂
所以你諗下 如果3樣都想做齊既時候
你有咩理由可以唔貪心
金錢既奴隸就係咁黎
lock鳩左個dev牆佢然後出去做gym先
我指佢係你講既第一條path姐
第二條path果個太撚癲 係咪果個三定四major果條友
咁無計啦 人人諗法目標唔同

我自己覺得咁chur 到你真係提早退休可能都四五十歲 到時身體精神同廿零三十歲果陣比又唔同哂

所以我有時都覺得唔忍多幾年儲錢買樓 依加就沖出黎做租租好似有d傻
但又諗落 到我有能力買樓既時期 我又要浪費埋最後勉強叫後生既時光好唔抵時間是不可逆的
點入行?
讀boobcamp得5得?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞