IT討論區(178) - IT大爆炸!呠營成為最大泡沫,水退時就知道邊個無著褲

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
冇200k都唔好叫自己做SWE
唔係拉,我都想
不過幾個朋友都去咗咁解姐

知道自己蠢已經好好,至少識得謙虛
遇過一d人唔知自己蠢仲要以為自己好醒
呢種人真係頂唔順

真呀 仲要教返你轉頭 錯左又唔反省 不停loop個種真係囉你命

我而家做嘢嗰度就有個咁既人,真係好攞命最好笑係明明成日做錯野,唔知哪來既自信成日扮晒野教人同點人做野

仲有啲人,明明都已經知道哂佢想講乜
佢仲係要堅持講哂自己想講既野
仲要未組織好,講野又慢
曬鳩哂我啲時間

有冇人同我一樣蠢到仆街
https://lih.kg/3213902

自己點樣分幾時應該提人
自己幾時係懶叻以為教咗人
IT post現時標準:
1. 小學前已經要學過C/C++/Java/Go, 最遲小學畢業前要識, 唔係就係垃圾
2. 中學要攞過HKOI/IOI金牌, 次數不限, 唔係就係垃圾
3. 揀U嗰時最好讀MIT/Standford/UoWaterloo, 勉強可以讀香港3大, 唔係就係垃圾
4. 入U嗰時要直入CS/first year gpa >3.7揀CS, 唔係就係垃圾
5. 讀U期間要keep住做intern, 畢業嗰時至少要做夠6份big tech intern/US remote startup intern/香港FS intern(人工要有40k+ HKD), 唔係就無career sense, 係垃圾
6. 大學期間要keep住有open source contribution同熟悉各種大路framework, 唔係就係垃圾
7. 大學畢業要first hon, 唔係就係垃圾

到咗最重要大學畢業第一份工:
8. 一定要係Google software engineer, 因為Google先有best practice, 唔係就係垃圾
9. 一定要係backend developer, 做嘅嘢要involve high performance/low latency; 做埋晒d甚麼web dev/product/whatever都係垃圾
10. 一定要係美國, 加拿大/UK/澳洲/留港都係垃圾
11. 美國入面都一定要係silicon valley, 唔係就係垃圾
12. interview一定要問夠6 rounds leetcode hard, 少一round/任何一round係medium/easy都考唔出實力, 係垃圾
13. 一定唔可以因為你係女仔/east asian/whatever identity加咗diversity score, 唔係就唔係靠實力, 係垃圾

個offer:
14. TC一定要有300k+, 唔係就係垃圾
15. 承接14, 一定要係USD, CAD都係垃圾
16. 一定要直出H1B visa, 唔係就係垃圾
17. 一定要係Google L5+, 唔係就係垃圾
18. 做夠一年就要出綠卡(本身有綠卡除外, 可以waive埋17), 唔係就係垃圾

根據以上, 如果你做到晒, 恭喜你成為一個合格嘅software developer; 但如果你不幸做咗垃圾, 對唔住你係要瞓街嘅

sv個樓價太癲 不過香港都有得揮下
連登標準月入都買唔到樓啦
阿豬阿狗自己開notepad寫幾句擺上網upload 小小嘢就話係 developer 仲要冇制服著

(柴田ミチコ#73231, 2017)

唔該自己練好少少先嚟學下寫教學

(神鵰俠#100272, 2021)

做IT最怕見到啲自以為是教人既傻仔

(頹廢的三文魚#178773, 2021)

想做好似cherrypicks 咁頂尖嘅公司
多謝尼巴指點

明白了
唔好咁講,我都係學媽咪巴index吓IT post再sum up吓
冇一樣做到
可以重刷了
我出返去訓街
垃圾到街都冇得瞓了
我系垃圾^18。。
補充:
要入過香港資優教育學院否則不能留言

利申: 失格
LinkedIn pm 果啲請人message 係咪全部都伏
加拿大post大把人打緊散工咋
想知點睇得岀有機會
如果有4,5年big tech經,最差都輕輕鬆鬆平手走到啦,得1,2年經果d就驚平手走唔到姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞