呢幾年旅行DC 仔 技術係咪停滯晒?

93 回覆
1 Like 1 Dislike
我之前部m3用咗冇6年都有7年
手痕買咗m7, 對焦、追焦真係好勁
但m3 D 相靚D
唔想Keep 咁多嘢
放咗部m3, 而家都賣到千幾蚊
抵到爛
low light 咪爭得遠
其次仲有啲features
例如evf, flip screen, nd filters, 好啲嘅flash light eg rx100 series
m3 D 相靚D???
問題係care呢d野既人一早會買相機

岩岩去完旅行都真心感受到依家電話已經進步到,對一個casual user黎講唔需要另外買相機
本身我有帶相機,我都會隨手拎部電話出黎影一張,係電話睇夠用有突之餘share相又方便,long press拍段短片又做埋ig story
本身我對d night mode都好有偏見,但影完出黎又真係有驚喜
m3 支鏡焦段短D, 畫質肯定好過m7 支天涯鏡
呢個真係唔知
m3 focal length 我都夠用
始終又唔會帶腳架
zoom 到盡 光圈又細咗
其實多數時候m3 我都係當prime lens 咁影
canon部g1x仲會唔會出4
當年想買3但個價冇跌過
真係唔知,唔知 Canon 會唔會好似 Sony 咁出 vlog 機仔
轉曬無反 GOPRO
電話唔廢啦而家
相機仔連SMART HDR都做唔到點影
一逆光真心寧用手機
你呢張相士誕一部1/1.3 手機都影到
手機後製空間其實大
冇試過就亂講既例子
IP 13 PRO/14 PRO為例,開LR影相(冇錯用LR影),個DNG既DR其實都係SONY一貫水準
但rx同gr畫質又有一段距離
GR用家表示GR係態度
態度以外唔係考慮因素
你話對焦,一般GR用家用SNAP MODE,2.5 3.5米距離一到就快門,好少可慢慢對塊面再影
防塵佢地唔會救,救咗,咁點迫你換機
13 PRO MAX/14PRO LIDAR+人像 唔曬大/100% 睇已經非常靚
要DR就PRO RAW
除咗極遠 ZOOM需求相機冇乜存在價值
咭片機巿場會最快係田機食晒, 其實vlog機應該都可能會咁...
Lifestyle casual果班拎個輕gimbal加電話拍,再唔係補部gopro影ultra wide
有要求既直接用無反換鏡

觀眾對畫質要求其實無想像中咁高
連Viu都夠膽gopro long shot掉上電視節目起曬渣就知
反而收音先係重點
28 個snap mode就易用d, 收到5.6或8,走多少少都冇野
40就難搞🫣
其實我覺得LX100 / LX100 II 幾正,
Sensor 接近M43 大細, 但光圈算大
依家得返XF10, 差好多...
係影到,但dr 無rx100 咁好,LR 執返d 光暗會無咁理由
你呢張相士誕一部1/1.3 手機都影到
係影到,但dr 無rx100 咁好,LR 執返d 光暗會無咁理
個Dfd唔得呢
低光環境我接受到佢畫質
但迫住用mf
唔好意思 我仲停留咗喺iPhone 11
搵日要去蘋果試下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞