呢幾年旅行DC 仔 技術係咪停滯晒?

93 回覆
1 Like 1 Dislike
RX1R mkii 算唔算DC仔
16年既機仔 仲舊過rx100 v,算唔算呢幾年
睇細圖個質素係好靚好sharp
但放大睇都好似同iPhone差唔多
而家手機都有一吋sensor
Rx1r full-frame 4000幾萬像素…
Rx100v 1-inches sensor….

又咁講,今時今日用番呢部機影相真係
唔失禮
想gr更新吓個防塵同加強對焦
Rx100 有冇可能出而家呢個size, 但出到24~200mm, 光圈1.8
物理上有可能一早做咗啦
連當年lx100 後繼機都唔用番m4/3
我仲用緊rx100m3
放左上網質素有下跌

同埋其實我用黎曬廿吋相都足夠有餘
咁我既開post 既問題係講緊呢幾年係咪技術停滯嘛

rx1r 係仲早過我講既rx100 m6,所以對應唔到問題
用開咩mode影相?
DC要同電話鬥只可以鬥鏡頭,齋鬥sensor一吋都贏唔到iPhone好多
a
我都係用m3
最近換咗iphone 14 pro
黎緊旅行可能m3都唔帶
same here
我係買 14 plus (純粹貪隻色)

我親戚去日本,齋用iphone影都靚到pk
仲要只係13 pm
所以我都諗緊 部相機究竟仲有無用
講緊2014年既產物
係有時棟枝腳架自拍好似都仲有啲用?
Ricoh FANS
But 我部GRD 已經入左塵同入左倉 要快手機方便D
但Ricoh 個種味道手機俾唔到

仲有一部我覺得好正既機, 富士 X70
好後悔放左, 之後有多餘錢會入番部
佢就係爭個防塵,對焦反應同埋電量(不過其實換電都幾方便,唔算係致命傷)不過咁細部機可能真係幾難做到乜都完美
想有部拍到8K 60P片24-240mm 1” sensor嘅DC仔係咪冇可能
過多十年應該有機
你指lx100ii?
同lx100i sensor size 一樣, 同埋兩代都係冇用盡粒m43 sensor
咁我記錯
自膠
唔用盡粒sensor ,保持所有aspect ratio 都唔係crop 係lx系傳統黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞