呢幾年旅行DC 仔 技術係咪停滯晒?

93 回覆
1 Like 1 Dislike
早幾年買落既rx100 m6 仲係好使好用
係冇乜人買 個個轉用電話影即影即post
市場俾手提電話蠶食晒,Nikon 直頭唔再出呢 d 細機
變晒Vlog機
大機太大,電話又太廢……

如果DC仔可以革新下,用上電話嘅AI 功能同執相,加埋大機所拥有嘅防震技術、鏡頭技術、光學變焦,咁樣一部相機仔帶去旅行影下相都幾好。

始終電話幾叻都好,光學變焦、閃光燈、電池續航都係爭少少;
大機幾把炮都好,重量同體積已經擺咗喺度無得變,影完相又要喺電腦再執過…….
唔會upload上cloud

it means everything
sad 我都係,我好似M3
見未壞,又唔差(唔係發燒友,無咩要求)
所以仲用緊
要聞相,用FF/APS
冇要求,用手機
sony同fuji啲apsc已經好細部
Ricoh gr3?
我部rx 100 m1 仲用得,黑科技
都無好大既技術進步

當年rx100 用1吋cmos 有影深,m6/m7 可以28-200,咁細部真係好深刻
我用m6 影既相都可以晒到大相,講緊廿幾吋相

起碼DR 唔比大機差太多,可以LR執完都算滿意,size 同電話差唔多,但質素好好多

rx100 m6 個種方便得黎有質素,大機同電話都俾唔到

大部份人都係用手機
剩低嘅主要係RX100同Richo GR 呢兩個系列
我理想係GR3 嗰啲細部
依家電話都有幾粒鏡頭,又有防震又有p圖apps有得即時upload share
你又唔會比佢冇電 細dc真係冇得比方便

我諗除非dc變到好似airpod咁 一個smart device可以直接即時連落電話 而同時防震同畫質又有足夠差距 如果唔係真係唔知點買
價錢係問題
Rx100m7已經貴
X100v仲貴
但係入門M43其實只係3000左右
zv1 用家同意
始終電話後製空間好細 DR限制好大
1吋sensor 都有limit,不過唔會話輸蝕apsc 太多,唔係影到好極端/有bracket 嘅話基本上都好夠用

不過好多人用DC都係影返jpeg 之後套個filter,咁就同用電話無乜大分別

Rx100m7 有埋a9級追焦(zv1都唔差),無論係拍片定影相都好方便
老實講技術再上都係computing 為主,除非佢有辦法整一部同樣size 嘅APSC 變焦

唯一投訴係Sony 啲反人類設計 同埋用起上嚟無乜攝影樂趣/體驗可言,啲file 影出嚟係唔錯嘅
希望下一代有進步
好多時影街影鋪頭影下女,d人對相機好敏感
用手機影心理上大家都舒服好多
咁佢定位就係大機同電話中間嘛
冇market, 有 market 都冇新 sensor 用
M43咪既係機仔,又係對畫質有啲要求嘅選項囉,仲有得換鏡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞