召喚lihkg商用車學神 (31)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
20年1月頭pass強制,21年5月尾先考到
早幾日終於pass, 仲要睇返隔離學車post,
個考官係killer

18 路線難啲變數大啲, 10牌就部車難控啲
唔同玩法既

而家諗緊上唔上埋20
10牌大巴揸軚夠定其實冇乜野,克服到對大車駕御嘅恐懼就得
反每款學神車前跨都比正常巴士/旅遊巴短,同18差唔多

btw,係呢個post就一定會建議你上埋20
Killer 考官係53?
教佢去考場附近兜下客
17個月街可以玩三次 駕丸玩得兩次 ching係咪第二三次都係抽快期
第二次快期係自己抽
第三次就係疫情停排期之前一日朝早即刻攞尾期
用牛廢車打八字有無啲咩心得 過兩日考 學禁 無得練定就要直接報到
你考邊先?

如果你係A1學生,請準備定住址證明+$510,4個工作天後自己再排期(咪撚再搵A1)
個八好撚細個 同天光頂個闊度差唔多
咁學咩禁時間
自己早啲到打多啲8字啦,個頭擰快啲(真係要快過你隻手扭軚)去下一個點就得
擰撚咗 但兜底上個左彎係咁仆街 點部署
鬆brake 畀油,搵師傅補鐘啦,呢兩晚都仲有得救
仆街
本身上18跟開個師傅病左,變另一個師傅代堂
泊位個reference point 兩個師傅完全唔同
我平時係距離條線大概兩支旗仔咁上下扭1又4份1
今日個師傅就叫我幾乎貼住黃線攞
第二個師傅個做法基本上好容易就會撞雪糕筒,不過回直之後就一定仲夠位可以後多少少去第二條黃格
我平時個做法就唔得,回直完基本上已經到
下個星期就考,好亂呀大佬
專注力不足 有無得救明知視線運用就打到 但練到第二、三round就會focus唔到係咁望地下然後無限仆街
咁更加唔好,考唔掂唔好夾硬嚟
講真,我大球場打8字真係望住地下打
敬德街就只係望四角咁打
平八嘛
[26]考緊26?你問我答 (45) ride safe
https://lih.kg/3207954
部車唔同咗所以用唔到之前方法?
同一部黎,係佢地兩個教法唔同
我諗我考試都係用返平時個方法
回直無位再後都係停車位置不正確
撞雪糕筒即刻可以唔洗出街
咁就無問題啦 用適合自己嘅方法就得
學18個時,師傅同我講過係有2個方法泊,一個係要回直軚,一個唔使回右尾轆泥擋枝旗仔掂到線就攞盡右軚。我師傅教我係第一個方法,你架車泊完係會少少偏右邊
我係第二個方法,覺得好易同100%無失手過。
考前一日練左一次就齋操路線,
考試泊完唔係完美,但出到街就當贏。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞