召喚lihkg商用車學神 (31)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
手掣運作設計同腳踩唔同
手掣係用風去鬆迫力,腳踩係用風係收緊迫力
所以當手掣一拉個下,連住手掣嘅迫力就會有咁緊收咁緊
可以望下風缸個壓力錶,鬆手掣個下係會跌少少

另外,部份波箱係一拉手掣就自動空波,所以唔需要再㩒N
細手掣係普通手掣以外嘅嘅手掣,但唔可以取代普通手掣
九公司叫短暫停車掣,因為設計上真係為咗停一陣而整

唔係每款車都有,最有印象係Benz熱狗
Google啲圖見富圖同ADL都有,但有啲係後期加裝

手掣隔離細細粒黑色,上面有個H字就係細手掣
我呢世都唔會知
手掣運作設計同腳踩唔同
手掣係用風去鬆迫力,腳踩係用風係收緊迫力
所以當手掣一拉個下,連住手掣嘅迫力就會有咁緊收咁緊
可以望下風缸個壓力錶,鬆手掣個下係會跌少少

另外,部份波箱係一拉手掣就自動空波,所以唔需要再㩒N
邊款車係細手掣
細手掣係普通手掣以外嘅嘅手掣,但唔可以取代普通手掣
九公司叫短暫停車掣,因為設計上真係為咗停一陣而整

唔係每款車都有,最有印象係Benz熱狗
Google啲圖見富同ADL都有,但有啲係後期加裝

手掣隔離細細粒黑色,上面有個H字就係細手掣
有無人知道如果想報駕院巴士個cef course
應該去沙田定元朗好
見到沙田又多燈位又有迴旋處
一嚟唔想玩德士古 二嚟想fing咗個cef佢
有無師兄師姐駕丸考10A有心得

咁快推到23頁
其實巴士點樣充風?
試過搭巴士 個司機話無風 叫晒成車落車等下班
貨車空波俾油就可以充
卡佬玩鳩啲魚
其實個細手制有咩用?
咁我拉大手制唔好
你作為卡佬
冇啦啦冇晒風
你知可以停低
空波俾油充返氣
但你唔知幾時再冇氣
你敢唔敢博?

跟住成車客望住你
停左係度唔知做嘜
剩係俾住油唔開車
你敢唔敢解釋?

最後結論
過車啦,唔好煩!
不過有cam當然睇cam方便d啦
我考個陣cam同泥擋都有睇,要確保萬無一失
試過雨中學貨櫃,仲要係日頭學到夜晚
夜晚轉灣真係好驚掃到野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞