召喚lihkg商用車學神 (31)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
已經成日望鏡
孖擔車要好好控制個軚盤
希望可以1 take pass
柴18有無咩tips
有少少驚考場條暗斜會影響泊位吊極力子個判斷
出左街黎講我覺得係整車街同新業街最難,好容易中接近物體,同埋希望考個日街市唔好有蛋散無啦啦飆出黎
裝修咗,而家絕對平路

第二就睇你考幾點
我考下晝三點鬆d,希望無咁多車
我除咗講恭喜之外,都唔知講咩好
儘早報到
想問下我學牌下月12號到期,廿幾號考巴士,係咪要續學牌?
學牌到期後唔再學車直接去考既話唔洗
有18的話直頭學牌都唔需要
我黎緊都係呢個鐘數
第1 TAKE考9點肥左真係揼春
同問+1
但好似又唔覺請司機炒散
正常貨車塊中鏡仲睇到野嘅咩
我啱啱考完
1 take pass
所有16牌都係9龍灣
係呀 個逼力會有少少延遲 又好撚應
扭軚真係唔適應
明明揸巴士都夠軚,揸19再少軚啲,有少少顛覆咗我嘅觀念
同埋個位好逼
寫返個畢業包膠先
我跟學車王搵左個私人師傅學車(柴灣得兩個私人師傅所以跟邊個就唔自爆了)
我係由1A排升上去,自問資質唔夠所以total 上左10幾堂
係呢到都問過d on9問題,包括唔知剎車極力子要踩盡先唔會chok,點解3轉2隻右手會Fing左去右邊等等,係到多謝咁多位ching 解答

講返學車先,我自己個個師傅好撚惡的,我第一堂係由上車屌到落車,屌到我係到考慮轉唔轉師傅個隻,之後都有d驚驚地上堂,不過聽講另一個私人師傅都係惡。
好老實講你問我我唔會覺得我個師傅教得特別好,好多野其實我都係自己摸出黎或者係連登問先知然後上堂再係架車到試
所以唔想俾人屌就最好考慮李賤/吞槍之類既駕駛學校

講返考試,我考下晝。我自己覺得調頭個到其實位係闊過係街到練的,泊位就有極少暗斜,差唔多feel 唔到個隻
咁啱我考個陣整車街得極少double park ,對面線有車不過少,所以都唔洗特登偷隔離線扒頭,不過新業街就要偷
上到寶血中學調緊頭個陣突然落大雨,我唔係好醒起個水撥係邊,都係踩停部車然後試下唔同制先開到

其他就無咩特別了,祝大家都順利pass 到
10a好難上左兩堂
發覺自己判斷力好差
特別呢個位 成日唔知出唔出好
我要諗 到諗完想出個陣後面啲車已經好近出唔到要停
停嘅時候就同前面死車有啲近

另外想問等入迴旋處
踩停左架車係咪一定要拉手制
如果停2秒再即刻郁車唔拉得唔得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞