其實支共軍事科技點解突然發展咁快

267 回覆
5 Like 321 Dislike
都去到BVR階段, 彈同雷達重要過一切
比你去到mark 3 都唔會夠粒彈快
烏克蘭的軍火供應商第一係俄羅斯簡直係最大笑話
最慘係真
留得比你嘅就係預左你執
非洲都打爆佢
呢位人兄吹大咗
非洲呢個國家就算
有幾不嬲?
盤古初開已經咁勁?
好多cctoys 莫名其妙 逢中必踩 真係幾搞笑 如果冇還手能力 洗鬼用貿易戰刀仔慢慢放血 跟風圍爐踩下笑下好啦 當真真係當你地傻仔咁笑 窮國弱國唔代表冇能力 伊朗咁廢都可以輸出導彈無人機 整核彈 見識多啲啦
你條臭閪蚑那賤蛆講吓年產量同運作壽命先啦
洗撚講咩 14億食樹皮都夠生活 要理產量壽命?得閒割下韭菜就得
雙發推力都未夠美國單發強,最大問題是耐用度同美國比一半都未夠,要用两台加壽命短,係作戰下好難keep 高整備率.....仲有一個少人留意位,強國戰機係冇自带上落梯........好似冇關重要,但設計難度和成本是巨大,機司上落快一秒就一秒優勢
單晶技術 美進入4 代 GAA,封死中國係3代前期,引擎美進入下代變循環 ,再下代脈衝爆震發動機 開始研發
F35被人批評underpowered
笑佢係Fat Amy
轉頭就換裝變循環引擎

由二戰二千匹馬力氣冷引擎起就係咁 美國空軍傳統嚟 
“Give me enough power and I can fly a barn door”
馬力夠 木門都飛得起
F35 揀單發就預定會換引擎,一步步升級,迫D廠改良......單發比雙發平左一台引擎,保養維修少一半,一路落埸一路更新,迫使技術成熟
其實因為引擎可靠度好左好多,雙引擎唔再係必需。
計埋成本用返單引擎 平好多,同客機由四引擎變做雙引擎一樣。

好多人笑F35係肥電,但其實佢係一個空中平台,統合前線訊號同資源。
老實講無人機再發展落去F35根本唔會去入場打,派無人機去咪得,反正F35 radar夠勁。

另,第四代單晶叫 GAA? 有無link 呀?
我無跟開想知最新進度(Google 比曬d大陸fake news 我)
我地係時候又要重溫下解放軍既搶灘演習

個單晶係渦輪扇葉製造,唔係半導體呀

可以睇下呢篇(殘體注意)
從高溫合金到單晶合金+複合冷卻,看航空發動機葉片發展之路
https://ppfocus.com/0/sc66156b8.html

我睇過一份英文但唔見左

同埋最先進半導製程唔會用係軍用
軍用要可靠同寛工作溫度,呢兩樣野最先進半導製係勁差。
100個鐘
唔係沖繩咩?沖繩個種仲恐怖
哦你講呢樣,美國係扇葉有加特別塗層加強耐熱,剛出F35 引擎都有因為扇葉塗層出過問題,太難保養,依家扇葉係全套複合使用 單晶合金 + 風冷 + 塗層 ......... 熱段越高温可製造更強推力,但差不多到現有技術物理極限,所以開始玩脈衝爆震,不用扇葉
日本有,TMS-162 單晶高溫原料,在同一工作溫度,可大幅增加耐用度,呢個??
全球黎講中國不嬲只係輸比歐洲同美國日本

人類top既文明都係集中東亞西歐同北美

top再細分中國包尾咁解
其實南美明明天然地理好優厚
唔明點解會咁差
產量低,壽量又低,壞咗邊度有引擎換
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞