M50 MARK II 停產, Canon 完成自閹任務

90 回覆
21 Like 8 Dislike
唔明有幾 cls,咁講 EF mount,F mount,A mount 都係垃圾啦
其他廠都叫有過渡, 即係cut 某個system d 鏡比你用返落另一個system 咁。咁多年後sony d 機到宜家都support 到 d A mount 鏡。Canon M mount ? 理撚得你去死。技術上佢要做RF mount support 到 efM mount 鏡係設計個mount既階段一定做到(好似zmount機都用到Emount 鏡咁),但佢完全冇諗過要設計到兼容到
on撚鳩 , EF F 同 A mount 鏡可以用返落RF Z E mount新機嫁點變垃圾啊
當年轉eos嗰下已經示範過一次當班舊客死架啦
A mount 鏡可以加接環用返落E-Mount 機

EF鏡可以加接環用返落E-MOUNT 同RF-MOUNT機

F-MOUNT 可以加接環用返落E-Mount 同Z-Mount機

咁你堆法蘭距18mm嘅EF-M鏡都用唔返落20mm法蘭距嘅RF機身度, EOS-M 機一死就用唔到仲唔係垃圾呀?
單反鏡可以上返同廠無反喎?
Ef-m個flange distance轉接到去咩機身

理論上adapter夠薄嘅話可以上萬能插nikon z
但會唔會有廠咁痴線出af adapter
其實個陣係有出fd to ef既adapter
不過因為有修正鏡片令到影像質素下降先無咩人用
又真係結構圖都一樣縮入2mm就翻rf mount用得
淨機身R62勁,只成個系統睇rf好冇誠意
R7 發燒友都睇唔上眼
1秒30張
唔洗2秒就爆Buffer
嗱!無屈佢,Canon自己寫
電子快門,高速SD,影RAW
最大連拍張數 42
https://faq.canon.jp/app/answers/detail/a_id/103452/~/%E3%80%90%E3%83%9F%E3%83%A9%E3%83%BC%E3%83%AC%E3%82%B9%E3%82%AB%E3%83%A1%E3%83%A9%E3%80%91eos-r7-%E3%83%A1%E3%83%A2%E3%83%AA%E3%83%BC%E3%82%AB%E3%83%BC%E3%83%89%E3%81%AB%E8%A8%98%E9%8C%B2%E5%8F%AF%E8%83%BD%E3%81%AA%E6%9E%9A%E6%95%B0%EF%BC%88%E9%9D%99%E6%AD%A2%E7%94%BB%EF%BC%89%E3%80%81%E7%B7%8F%E8%A8%98%E9%8C%B2%E6%99%82%E9%96%93%EF%BC%88%E5%8B%95%E7%94%BB%EF%BC%89
我真係諗唔到R7目標用家係咩人
入門玩家就嫌你貴,萬一元都買到部A7M3
仲有大把平靚正原廠副廠鏡用
發燒玩家當買部副機x1.6影生態
又會嫌你Buffer少
唔洗理論,技術係一定做到
E mount 同EOS-M 法蘭距一樣18mm
最少有兩間廠出AF 接環E mount > Nikon Z
不過EOS-M 鏡頭群太細
個市場唔值得有廠出
所有EOS-M鏡都註定做孤兒仔
佳能面前
窮人含撚
R6 mark2個hotshoe位都改咗,唔俾用舊燈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞