M50 MARK II 停產, Canon 完成自閹任務

90 回覆
21 Like 8 Dislike
https://www.dcfever.com/news/readnews.php?id=34124

返到Canon 未出RF之前,其實佢係大可以繼續發展EOS M去專業機市場。(當時 EOS M勁受歡迎)但Canon 係要幾年又搞一個新系統出黎,之前EOS-M 儲落既客群變晒孤兒仔。宜家最細部機已經係R10, 同EOS 最大果部機一比

如果本身用緊eos M 要升都唔一定要升你部RF 啦,都唔識留客
點解唔好地地繼續幫Mmount 出 full frame,你個mount diameter 已經仲要大 個 E-mount (EFM : 47mm VS E-mount: 46.1mm ), 技術上係完全冇問題。
呢啲咪又係仆街公司嘅手法轉過另一個系統,所有鏡頭及配件又可以食一筆錢
只需要每樣嘢賺$10賣出1,000,000件已經成千萬條數非常可觀
RF機鏡賣咁貴已經睇死你班用家唔敢轉會可以任劏啦
https://www.dcfever.com/news/readnews.php?id=29365

乜嘢叫歷史級自闀?就係停左market 上最賣得果個系統去
其實如肯keep返玩apsc已經好好
嘩你唔好咁大聲呀某會燃話最賣得係另有其機/廠呀
停M
用唔用其實差唔多,M都係得嗰8支鏡,一早死左
On9 Canon 條line 整幾年就唔整
RF 貴撚到仆街
可能又整幾年唔整 撚狗咁撚 以後都唔會買canon
canon 自己唔出唔發展整死佢就話佢一早死左,但無視反而其他副廠有幫佢出鏡, 同時銷售勁好
係喎!第一部 EOS M 2012年出, 啱啱好十年就收佢皮, 好似玩泥沙咁 仲叫d 用家點有信心投資落你個system
如果唔係M50 勁好賣逼到佢出 Mark ii 可能仲早收皮
幾年前有諗過買部M 加支22mm 做隨身機
呢個系統唔再出真心可惜
RF 嘅apsc 咁大部真係唔明做乜鳩 迫人上full frame, RF啲鏡又大份又貴
真心覺得由m5 m6開始已經唔錯
頭3代M就白老鼠feel
鏡少但夠用, 支22餅幾正

m5 內置evf 似單反又細部
操控好過m50

m6就扮rf/dc仔
想收返部玩
攝影同宗教一樣 講信仰 玄學
A6000粒cmos 又可以賣多3-5年
武肺前買左m6ii去遠程旅行用
用過1次就成條line收皮
屌佢老母
其實A6400嗰時更新過嘅
雖然分別唔大
M系列好好用,由其枝11-22m
我應該轉會.R機太貴太大舊
其實佢都夠鏡用既,你唔玩進階d 其實可以keep
M50真係好夠用 無乜投訴就用左四年
機都會舊我仲用緊M 3
一直等緊出下一代即買,結果
唔講高iso , M6 ii到今日影相都仲係唔錯
其實根本m系啲機好夠大部分題材用

只係人硬係追求無止境,又比較隔離飯

仲未計有班盲反
M50改善埋video af就已經勁吸引
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞