M50 MARK II 停產, Canon 完成自閹任務

90 回覆
21 Like 8 Dislike
之前係第二個post都講過
Canon/nikon/pentax都唔想自己打自己,想繼續靠單反食老本,所以遲遲都唔肯開發無反,就算出無反都出到好陽春,但同一時間人地罪大已經出左A7mk1,跟住又on99咁白玩左幾年先砍掉重練出canon r/nikon z,但個時間已經遲撚哂,啲客都埋哂堆

最慘個間叫OM/Pan,最早進入無反市場,但錯過左無反專業化呢步,結果宜家攪到好似孤兒仔咁
呢間廠真係好鐘意撚鳩消費者
死攬住m4/3好難唔死
M4/3 走輕便/復古路線都有得玩既,GM 同 GF 系列都唔錯
要輕便嘅就直頭手機
要復古一係fujifilm, 一係買菲林機
M4/3定位錯L晒
Fuji嘅復古係響操控上
O記復古得外型, 操控都係pasm

另外m43嘅Pana又要死攬住dfd
又要攻vlog市場我覺得好矛盾, 貪佢對焦不斷前後chok咩
雖然佢條GH線就一直有人用嚟拍片搵食嘅, 但個size又唔適合班vlog友嘅追求
同埋富士有樣醒既係佢知apsc sensor好難進攻專業市場,但又唔想一mount兩食出ff sensor,就索性出gfx吸專業客

但OM同pan記就真係死係sensor太細,任你性能點樣勁都好,crop factor x2就係x2,改變唔到
Pan 記有GH 系都玩咗一排先多對手爭
OM就賣樣

Pentax 依家變咗fans service, 唔賣無反都無所謂咁.
差啲唔記得左pan記有FF既S series
但真心想知多唔多人用
而家直接宣布收皮啦

係你件冚家剷推鳩人用一萬蚊去買二手EOS-M機同鏡,但你自己就轉會用Nikon Z機你係咪星際班二手佬,積咗成堆EOS-M二手死貨呀?冚家剷

聽你講,俾你跣落火坑買咗EOS-M 班人日後部機壞咗就無機換,堆EFM鏡就變咗垃圾蟹撚晒,二手又無人收,死乞兒富樫義博你真係冚家剷嚟
有條傻鳩比我block柒咗仲覆我

想當年我推eosm嗰陣一來未話停,二來1皮筆直一定係玩多嘢行先,而且不失質素,邊有人入坑就話要睇前景
再講,今時今日1皮都覺得多牙咁痛嘅嗰個仲唔係死乞兒?死乞兒就咪話人死乞兒啦低能兒童你估你真係快樂無窮咩
相機唔同電話,電話玩357年冇得再update os 就可以收皮

相機就算再變孤兒仔,乜柒都冇得再出依然可以繼續玩
樓主係膠攝?
[url]「乞兒公務員」有公務員去三陽搏懵呃鏡唔成功,之後上連登開post數人係黑店....
https://lih.kg/3117166
- 分享自 LIHKG 討論區[/url]

[url][黑店] 三陽數碼
https://lih.kg/1744189
- 分享自 LIHKG 討論區[/url]

係囉!連一支五仟幾蚊嘅鏡頭都買唔起,想襯三陽標錯價打少咗個零就搏懵走去呃鏡頭,結果唔成功就係連登開post 數鳩人係黑店,結果俾成班巴打屌鳩你係乞兒你啲行為就真係一個乞兒啦弱智乞兒富樫義博
停咗產,壞咗機後就無新機買,得返堆用唔到嘅EFM鏡用嚟當飛機杯玩賓周呀?攝台乞兒富樫義博
係囉係囉
咁你唔用Eos M做咩走去用Nikon Z嘅?
我一路仲有用eosm10
R10打APSC入門機整到咁貴又咁撚大部唔知做乜撚野

結果就係發燒友唔睇入門機, 入門新手太貴唔買你, 出國先影嘅人太大部唔揀你 EOSm嘅食過屎唔再揀你 其他System嘅鏡多過你機平過你Spec都好過你

R7都算 成部R10係冇人會睇冇人會買得啲死忠單反老野覺得Canon最撚好先揀
轉BRAND咪得囉
佔三成銷量 話斬就斬 會唔會真係咁戇鳩
其實M 係好有潛力繼續做apsc, 富士同Sony 啲apsc 都好大部
M繼續攻輕巧市場其實好多旅行撚/專業撚會買
22餅加EOSM果陣真係無反初心size
M就算啦市場大方向都係同Full Frame一樣mount

不過佢出入門機出到馬撚咁大部就on9囉望吓Nikon啲Z50 ZFC Z30真係有諗入門玩家係想要咩 Target緊咩人 成個Zmount如果鏡群發展再快啲就真係贏哂

Canon擠哂牙膏出R5 R6然後又返到去個on99嘅時期 連而家自己客想要咩都唔知淨係見到收入少咗就加價加撚到傻
Z mount 其實得返支 70-200/4 未出,otherwise 長焦都差唔多齊,可能差支超廣角大光圈

反而好奇佢會唔會發展apsc 鏡群,而家apsc 個系統唔太吸引,始終而家硬食full frame 鏡,可能又係暗龍解決

再加上z50 嘅性能同Sony apsc 比真心麻麻地,係時候出新機

Nikon 呢次個定位做得好好,之前仲傳要執笠
好彩當初轉會嘅時候揀咗nikon 唔係canon
真心唔知 canon 搞緊乜

以前玩就係貪佢平又咩鏡頭都用到(除咗F mount)
入咗無反世代好似換咗血咁 機貴 鏡頭貴 接環唔開放 又唔跟潮流玩下復古
而家連賺錢條line都cut
認真無眼睇

利申:60D用家 本身想上Eos R 最後轉投 Z7 ii
簡直cls
m mount d鏡成堆變垃圾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞