M50 MARK II 停產, Canon 完成自閹任務

90 回覆
21 Like 8 Dislike
我1516應該嗱嗱臨買部M6 i i續命堆鏡頭先定等埋canon官宣
自問影相唔係咩大師級,M系列已經好夠玩
半年前Canon 仲堅稱唔會停EOS M line
係咪嚟緊有新EOS M product ?

https://www.digitalcameraworld.com/news/no-its-not-dead-the-eos-m-line-does-have-a-place-in-our-range-says-canon
呢個就係鬼嘅地方
年頭吹 mark iii,年中話唔會停 m line,停年尾連最新一代都落架然後迫你買新系列?
如果真係咁 doggy 我應該轉會唔使指意再賺我錢
如果好誠實咁話停產,咁仲邊有人幫佢清庫存嘅死貨呀

當庫存啲貨清得七七八八咪即刻宣佈停產囉

係樓上嗰件死乞兒富樫義博呢件冚家剷先會係咪推鳩人用一萬蚊買無前途嘅二手EOS-M機同鏡咁仆街,但佢自己就轉會Nikon Z,件冚家剷都唔知係咪星際啲二手佬嚟,想跣鳩人幫佢清死貨
Canon目標做無反市場一哥,但奄咗最好賣既M系列
死左條心吧啦

例子
改個mount 又賣貴仟幾蚊
唔係點叫做奸狼
RF比起EF 有冇勁左?
支鏡會唔會靚啲,所以貴左?

利申:未玩過Canon APSC
勁左,變到勁貴
佢應該會出部R100...
即是同健身室老細準備兩個月後走佬一樣
未走佬前係咁促銷收新會員,堅稱財政健康
可見將來都唔會執笠,叫大家放心俾錢預繳入會
兩個月後某日忽然落閘走佬,所有新會員被一鑊翹起
又點m仔鏡頭又用唔到又要投資多一筆
睇怕一係轉會一係宜家買部mark i i玩多幾年睇下點先
一早玩罪大咪無事羅
其實有冇諗過canon由頭到尾都無認真對待過EOSM,只係當佢係過渡性產物/乎合市場需要出無反,而並不是當係全面革新,所以出左差不多十年啲鏡都係唔多,情況有啲似nikon 1 series,不過EOSM粒sensor無1 series咁垃圾啫
利申:用左canon10年,7年前轉左罪大
真係 出咗一陣就收皮
咁玩法已經唔想再買 canon機
一開始sony nex 都係試試下嫁其實, 但試到work 咪認真搞囉, 但canon 係試到得就斬左條line 去
而家eos m mount 個d機完全用唔到落r 系列嗎
*鏡
唔得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞