發現越忠誠嘅人 人工就越低

295 回覆
858 Like 336 Dislike
reported
曲狗dup到曲就得 冇人會理你內唔內向
講野會唔會1999
當然 如果你去interview
一入到去就自言自語 或者屌佢老母咁就另計

我都係曲狗 英文麻麻 講野都係1999
一樣做緊美資ibank
你自己都有答案啦
腦細唔加你人工,咪自己加自己人工
無ga la
你惟有寄望可以喺同一間公司做到退休
你搵開20K 你唔知一日搵20k嘅人係咩世界
20k都攞出黎講 大學fg avg渣喎
一兩年轉一次工係例行野
唔轉唔知人工高
如果10年前呢
從獵頭公司角度 2022年一般最少做幾耐先唔叫job hopping?
虛心請教
想問吓戰略同戰術有咩分別?
而十年fg個價都無咩加過
不嬲都係!

以前15-6歲番廚房,你幾快手做野都好 識幾多野都唔會加人工

當你嗌唔做佢就會捉你傾計 傾加你多幾百蚊留你,但大家都明你答應就下次真係唔做就會有閒話/留低既話肯定做餐慒無得托手爭

亦做過地盤
發現一樣嘢如果地盤寫字樓做得好多年但人工低多數老屎忽唔好得罪 尤其係女性

有啲人唔要人工會要權力享受做一姐,見過佢上司岩岩入職都會比佢玩咁 會睇到辦公室戰爭咁

講番自己 做佐15年野未有份工超過5年 ,有一份做差唔多4年係近屋企 方便湊小朋友熬住先
同一間公司做左4年 但升左2次職
咁仲轉唔轉好 定跟返最後一次升職時間計 夠鐘就走
Lm

你咁講法應該冇窮人
個個咁易轉工就冇窮人啦阿哥
你做獵頭緊係想d人轉工
同d 賣樓agent一樣係唔係都叫人買樓賣樓
師兄平時群開咩人
Fg依架都講緊20k
20-30k點會係”好多”香港人既目標
唔係目標
係夠食就算 呢班人個世界冇目標呢樣野

你見日日有人上嚟開post 30歲揾20k 問點算
就知咩事
fg 20k, 應該得2-3成人做到

睇行業
大多數行業都冇
唔係忠唔忠誠的問題。
而係你轉工前,d野學曬未,或者d野係咪值得學
香港唔轉工係同一間做佢唔會加咁多比你,都唔知咩文化黎
本身有個同事做左個PO 10年title都仲叫秘書位
而家佢走見hr請佢個位變左做AM位

係香港做同一間公司唔會理你年資去加,但跳出去人地就會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞