發現越忠誠嘅人 人工就越低

295 回覆
858 Like 336 Dislike
人情味
搵食?
我都諗緊轉唔轉工好
近排升左lv, 同老細講想 有salary review.
點知佢就開始 雞蛋挑骨頭

一直都underpay 緊,有d 想走
每3-4年走一走是常識吧
的確係,你搵開13K既,唔會知D人一畢業就20K既係咩世界
Blocked this motherfucker
返工睇錢最重要
講心就比人搵柒笨
講得幾啱,尤其係由一個獵頭公司做既人講
所以真係要出去試下水溫,拎住個offer同老細salary review嗰時都大啲bargaining power。因為喺老細角度,好多人都覺得自己underpay,但重要嘅係要有證據證明先說服到加人工。
霍建寧人工好撚高喎
唔俾錢你都留咁俾咁多錢你做咩
Between 連登可以咁樣賣廣告架咩

如果13k 開頭 加20%真係不痛不癢
不過20k 開始 每20% 一年差距就幾皮野嫁啦

不過20-30k 好多香港人夠洗
通常呢個位止步 唔想咁多風險
Underpay就要即走
1年經驗都係得21k
做緊IT, 已經喺同一間做咗公司7年, 唔敢跳出comfort zone
本身個人好內向, 講野1999
都有agent搵過我in下其他公司, 但係都冇offer
搞到依家agent搵我, 我都搵藉口推咗佢唔敢再in
可以點好?
除非做到只under 老闆既級別
如果唔係忠誠=垃圾
做咗獵頭之後,發現越忠誠嘅人,人工就越低。

做咗獵頭之後,發現越多忠誠嘅人,獵頭人工就越低。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞