發現越忠誠嘅人 人工就越低

295 回覆
858 Like 336 Dislike
咁仆街
唔好懶醒啦傻閪
佢意思係講緊你一路做開13K
點知人哋一畢業入嚟同你同一個位甚至比你低
就20K呀
SA 6x都好頂下啦,我都係6x, 除非升到上pm 位,如果唔係真係難再上。而家果份都做左3年,覺得去到樽頸位了
有咩問題 間公司有你份咩
除非你話加完已經係依個post既頂薪就話
對上果份做左十年,好撚後悔
資本又多一個奴隸可以剝削 開心
一開始又話大學生,而家又戴頭盔話只要唔係乞食科

我夠可以話只係計醫療科fg 35k 喇
我又係
omitted pt 呀
宜家既E當年既E有個好大既分別就係,以前無論個盤有幾艱難困苦,大部分一定會完盤先走。宜家既E,做得唔開心就話走,覺得d野搞唔掂又走,好多都諗住過年出埋B仔就走,留低d手尾比下一手。好多人下下做1-2年就走,又未經歷過一個完整既project cycle,對佢地既成長真係冇幫助。

咁樣1-2年換一間公司,好多淨係識一範。一係淨係跟過開地盤,Foundation未見過就走,一係未跟過Cycle,一係未跟過驗消防,未跟過執defect。根本d功夫路都未熟就想跳出去,其實你咁做,人地咪又係咁做,大家最後都只不過係換住個鑊來食。
食炒價
的確係,你搵開20K既,唔會知D人一分鐘就20K既係咩世界
以前同E+要做既野差好遠 香港近代工程係咁 大家都係玩保屎忽射波文化
未來一直都係玩E D
D地盤要人搶高左人工 大把原來無料到鳩做得把口 係到呃飯食
潮文
所以好多人轉工都係為加人工
明白左點玩呢個轉工遊戲
肯加多啲人工就唔怕一個project 跟到尾啦
係,拎佢做例子不如講蔡崇信
行業問題啫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞