3x歲 應否為左去旅行以祼辭

309 回覆
7589 Like 190 Dislike
30頭時試過裸辭去兩個月旅行,返黎都待業半年先搵到工,降咗級人工少左1x%。

錢之後會搵得返,但有啲嘢要趁後生做,唔通退休先嚟跳bungy住hostel咩。
你係得連登問就9成支持架喇
已經錯過左20幾歲個機會
嚟到30幾歲 唔去就唔會再有機會
如果經濟許可一定要去。當你諗到成世人做野做成40年,幾個月算係咩。
加油呀,我都計劃左2年後35歲裸辭用一年時間環遊世界,Budget 30-40萬左右。有人會話退休先去,但我自己三十幾都開始覺得D精力魄力無以前咁好,何況到五,六十歲。
總有兩個睇法
我以前諗要搏命做嘢搵錢老咗慢慢嘆
但係有一日突然覺得,我都未必有咁長命,可能挨完有錢冇命享,咁點解唔而家去玩下先?
玩完返嚟面對現實可能好痛苦,不過視乎你自己計劃係點,攞唔攞到個balance
人人條數都唔同,計得掂條數就去啦
支持
年頭辭左工, 去左南美大半年
而呢段日子係我呢10年, 唯一可以感到自己活著既時間
我今年都準備裸辭,用半年時間陪屋企,去下旅行。報讀興趣班.我預咗第二份工會少5千至1萬。冇所謂啦。人生唔係淨係識得搵錢.我唔想再做npc.
三十幾歲仲咁唔成熟
專心返工la,以為自己23咩
唔生仔咪得
去啦 支持你
on9仔
真心咩
錢呢樣野係賺唔完
到你旅行完再番工都會搵番
人生流流長 去享受幾個月無所謂啦
30歲無負擔? 供樓 屋企 細路 老婆?
仲要淨係夠洗一年 如果你好有信心可以一年內搵到新工咪去 唔係就唔好諗啦 最多請假去玩一星期咪算
好多連登仔仲讀緊大學唔知咩叫生活壓力 佢地一定推你去 你自己諗清楚
大把港豬杜拜都未去過
每人價值觀都唔同, 唔洗問人, 連登仔更加唔洗問.
環球機票 可否講多啲
有咩事要用tg
點解3x歲人
做左十幾年野
但d積蓄只夠頂一年
咁d錢去晒邊
人地有父幹 又話你知
好威啊你
自己做唔到,唔代表唔想其他人做到
好多人都比份工同屋企困住左
玩過跳傘就跑贏99%香港人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞