3x歲 應否為左去旅行以祼辭

309 回覆
7589 Like 190 Dislike
去啦,啲小朋友遲下大左,唔好話同你去旅行,連同你飲餐茶都唔肯呀
你唔通一世人都唔轉工咩
我答你,如果你返工返到好辛苦,你多數underpaid或有班閪人乜閪都推晒俾你做,平時放多過三日假都唔批你,所以佢地會用盡各種手段同話術打擊你自信但又絕對唔會炒你,因炒左冇人俾佢地洽。
去喇 仲唔洗到時儲儲埋埋啲錢比大陸割晒 未享受過就死做人有咩意思
去啦 過後你諗返一定唔會後悔
準備失業去十日日本
利申三十幾 返
講真 老西都去
當年我都係咁裸辭去左兩個月歐洲
成件事其實個計算係好理性,就係越遲做,隨住你人工越高你嘅機會成本越大

所以,去啦,諗唔到點解唔去,我唯一一樣後悔就係去得兩個月,有得揀會玩夠三個月先再算
其實一直唔憤氣裸辭後個叫價要低,明明個能力無分別。同埋我好唔鍾意一邊返工一邊扮SL去見工。

利申之前每份工都裸辭,期間旅行、廢hea、學野、working holiday…你理得我啫, 但而家人工確係比同期既人低….
去左先
剩係武肺果三年坐監咁款無得去
我都極慶幸之前一直想去就去
洗落旅行一定唔會後悔 只會後悔果時太慳未盡慶

另外有個frd裸辭完抖左半年旅行下再抖先揾工 仲要比原本份工offer多20%
你有無家室?
供樓?

無既話照去啦 有1年儲備
一個8歲一個5歲

本身working mum,24小時對住佢地一年唔知邊個死先
越遲做,隨住你人工越高你嘅機會成本越大

好岩
主要係plan左移民
咁樣玩一年分分鐘無錢走
60歲已經有兩蚊車
我剛試完
你都on99,三十幾歲人仲唔玩,第時仲點結婚生仔
上次拎一星期假去泰國chill下
本身諗住7日都好hea
冇嘢做上下煮飯堂咁
有對鬼佬同學問完我放幾日佢地好震驚咁少
佢哋已經放咗3個月
如果生活無負擔點解唔做,自由身,有機會體驗世界梗係去。
我而家想過體驗一次呢種生活既機會都無。
去!
柬埔寨真係ok
我都有去
嗰到勁好玩
啲人好friendly
會比免費車你坐
要好大勇氣仲要無負擔
點樣冇分別,你返下hea 下,人地就keep 住返,working experience in terms of time 都唔撚同啦,你五年經驗扣左啲break 實際得3年經驗同人哋冇停過5年經驗比邊個值錢啲呀

你要有得爽但又要無代價?呢個世界有咁撚著數既事?

唔反對你做法但個結果係要自己承擔返
其實有空白期都可以加人工⋯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞