3x歲 應否為左去旅行以祼辭

309 回覆
7589 Like 190 Dislike
做左十幾年野,份工比較緊張,想放兩個星期假都唔係咁易,仲可能帶埋notebook去旅行
想下年年頭出埋花紅就祼辭去長旅行 (東歐 冰島 澳洲 唔同人去 可能斷斷續續去成兩個幾月)

今年見過幾份工,都比到我宜家份人工,不過祼辭再搵,我都預可能要減5-10%,無咁大bargaining power

財政方面,儲蓄夠洗一年

正評:吊你,人生有幾多個十年,老閪都祼辭
負評:你都on99,三十幾歲人仲掛住玩,第時仲點結婚生仔
睇你去邊
英國唔值得
柬埔寨OK
如果無錢銀負擔就照去
生仔後唔會有得咁玩
你諗你,一係生仔前玩,一係65後
20尾,一樣想拎埋花紅就裸辭去轉長旅行,好想好好咁休息下
一路旅行一路做freelance / 副業先型
咁份工要長期可以work from home
去啦
工嘅野好死
隨時都可以再搵
但青春過左就冇
如果3x歲唔去
唔通等65歲有$2搭車先去咩
既然自己想去
就襯自己仲未有咩大負擔去左先!
都已經3X歲,再猶豫就唔會再有機會咁樣去

利申:2x歲 裸辭過兩次去旅遊
去旅行啦
活在當下, 唔好老左先後悔
我都係咁 同你一樣情況,但我係決定會走 人生苦短開心最重要 唔開心你搵到錢咁又點。我打算同最重要既人去個長旅行,比自己放下假
老閪都去啦

襯後生去,第時老左你想去都未必有咁多精力
差唔多十年前試過,去左歐洲三十幾日,事後諗返起完全唔係啲咩big deal,反而而家有家庭之後就真係痴人說夢啦
裸辭去旅行冇乜問題
但你三十幾歲人積蓄都淨係夠摵一年就好大獲
有咩頭暈身㷫你就可以下世再努力
英國住fd度 做跳板去曬全歐洲 爽
兩個幾月相對你之後返工嘅時間係好少
其實你個心係想轉工啫
當年我想把握30歲前去working holiday
條女大左肚…….
而家有個好可愛既女

不過而家年年最多都係搶淡季特價機票去日本…….
你而家唔做
就一世都唔會做了
人生好短 唔好浪費時間係工作
儲蓄 剩係夠洗一年
咁你都唔駛諗 買樓結婚架啦
去囉 唔係女又冇 人生又冇享樂過 番工就過一世
搵份幾個月後先開工既得唔得?
去啦,宜家唔去真係要做到退休先有得去,到時都冇體力

利申 我出發咗

30歲啲中文都咁差
唔擔心搵唔返工根本冇野輸

去得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞