3x歲 應否為左去旅行以祼辭

309 回覆
7588 Like 190 Dislike
你咁諗得,即係份工無咩位上喇,咁早走早著喇
如果有得上 就要一直做落去
辭,如果屋企唔等你養
做邊行?可以咪換份wfh ,大把人係咁玩。
如果份工冇得上位咪走
酒店錢都慳番
無金錢負擔,無屋企要養,點解唔去下?
呢行係香港 好少有得wfh
梗係去啦
享受人生先係架嘛
唔通老左先攬住筆錢係公園咁妹下妹下?
早幾年裸辭去左兩個月,只有後悔去得太短太少地方
想做就做,幾時都唔會遲
如果你份工有條明確既事業跑道,你根本就排緊隊一路上,咁機會成本貴好多呀嘛

去玩一定要襯後生,過多幾年你就會好明顯覺得自己體能下降,無乜活力,到時玩咩都無咁盡興
去吧
好同意
搭飛機幾個鐘就可以去到第個國家
去十日八日呢d唔叫旅行,根本唔夠時間「遊歷」
好應該 而家唔去幾時去

轉頭三戰 邊到都唔洗去

利申 香港轉戰加拿大 而家飛左去日本玩轉先
而家唔去唔通等65歲退休去咩,錢可以慢慢揾,夢想就趁仲後生時去實現啦
去啦。
我廿中時都做過,絕無後悔,開闊咗人生。

Nomadland movie:
Merle : I worked for corporate America, you know, for 20 years. My friend Bill worked for the same company. And... He had liver failure. A week before he was due to retire, HR called him in hospice and said, you know, let's talk about your retirement. And he died 10 days later, having never been able to take that sailboat that he bought out of his driveway. And he missed out on everything. Then he told me before he died, just don't waste any time, girl. Don't waste any time. So I retired as soon as I could. I didn't want my sailboat to be in the driveway when I died. So... yeah. And it's not. My sailboat is out here in the desert.

卓韻芝《防線》(節錄)
朋友的媽媽從小就想環遊世界--並非富豪之旅,只不過花三、五年,揹著背包旅遊體驗--
年輕時,她家貧;
到大了,她有了工作;
再過幾年,她結婚了;
然後,她有了孩子;
孩子年紀小,她等子女出頭;
子女長大了以後,她老了,
可以環遊世界了,雙腿卻已不能走路。
沒有。
追尋,本就沒有合適時候。

歐洲四國八天團,她去過;曼谷四天團,她去過;汕頭的黃金海岸,她去過。
但那不是環遊世界,
那不是環遊世界,
那不是環遊世界;
這句話,她跟我淡淡地重複說了三次。
她曾經以為,把防線放鬆一點,去去短線的旅行,就會滿足。
去之前連登仔對你嘅態度: 想去咪去, 無問題, 將來唔好後悔
去完之後:得咁少人工不如重刷, xx歲無xx萬資產真係乜乜乜, 仲未財自到?

所以唔好問啲大專吹水連登仔, 自己做決定比較好
都係唔翻工三個月,無所謂啦
人生苦短想做就做
我覺得有工作經驗又有儲蓄真心無事。

不過fg真係唔好,我老死就係咁。
去完旅行咩好啲嘅工都無晒,得返啲中小企,人工低又難升職嗰啲。
今日唔知聽日事 尤其近幾年個變化真係好大 唔好講打仗核爆 過多幾廿年因為全球暖化到時都唔知去得邊到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞