求滑鼠推介

154 回覆
4 Like 11 Dislike
打機就唔會靜音
靜音嗰啲唔啱fps
揀得平平地 1500直頭買到2隻 一隻打機一隻文書
Fps就有以下幾隻揀
Pulsar x2 wireless/ x2 mini
Logitech g pro / superlight
Viper v2 pro
Finalmouse
G502 x plus lightspeed
Alienware aw610m
Hyperx pulsefire haste
實際岩唔岩size 出去試
建議係razer ,log有連點問題
Razer標明嘅特點就係唔會連點
M170
Microsoft Sculpt

自己落去試吓
咁g pro有咩優勢?
平 899
加少少,買晒兩隻
睇你文書做咩多
Mx master 有打橫scroll
成日用excel 的話就方便好多
其實要睇埋個base
Logitech啲滑鼠本身開發調試嗰陣用自家墊做reference 所以用返嚟測試顯得gpx準啲係唔出奇
喺g640上面razer快咗1% 喺artisan墊上面gpx慢咗1% 如果滑鼠墊特性可以相互套用 係咪喺artisan上razer會比logitech更接近準確數字? 所以參考下就算
同埋數字上精準同你實際用落嘅performance係無關係 因為你每次換滑鼠本身都係重新習慣 手眼要重新協調 你隻手亦都偵測唔到數據 你打機亦唔係鬥畫線長度精準 唔係話隻mouse精確地郁1吋cursor郁800個dot你就打得中人 實際上都係要in game用倍數微調 而唔係死跟其他人/選手嘅spec 人用800dpi 0.8你又0.8 跟住怪隻滑鼠出嚟都唔係640 大把電競選手仲用緊3360甚至3310嘅zowie 呢堆dpi deviation一定唔好得過榜上嗰堆mouse幾多 數字只係參考 跟手感ingame調節先有實際價值
deathadder v3pro / viper v2pro
有咩正既地方
垃圾shape狗都唔能用
垃圾click垃圾coating仲要咁大隻, 俾猩猩用?
Click feel好, button tensioning system預壓按鍵, click latency低,sensor準, shape wise除非你手好大手心位會grip唔到+頂手,但唔用佢冇其他選擇

唔好買黑白色,買過成十隻啲掣一邊高一邊低同鬆,但已經好過晒所有brand咁濟, 粉紅/紅啲掣會好啲

Pulsar都買得過但X2最好等第三批再買, 頭兩批大多問題,隻隻啲click用兩用就散鳩咗咁款,Xlite v2就冇問題,不過sensor廢啲

想玩4000Hz先買Razer, 但啲click用兩用就收皮,手感又垃圾,第三代switch都成舊屎咁

伏(分先後): finalmouse, zowie & vaxee, steelseries, asus, hyperx etc…

想知多啲再講
office mouse得125Hz...
finalmouse tenz
5舊水買3隻算啦
人人手既大細/滑鼠握法唔同
建議自己去腦場逐隻試
Logitech vertical
G pro Superlight +自己換大電 +微動士啤
Logitech g203 $200樓下
諗唔到有咩需要要再買靚d
師兄想問邊到有賣899?
想問樓主最後買左咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞