求滑鼠推介

154 回覆
4 Like 11 Dislike
唔係講梗有線嗰隻
lamzu atlantis
clawgrip嚟講我個人認為好過晒logi razer
但粒電就廢啲 得70hrs
pulsar x2 mini都唔差
https://www.techpowerup.com/review/lamzu-atlantis/5.html

唔係好差啫, 同GPX比慢0.7ms, sensor冇dpi deviation都算係咁, 等mini出買隻玩下

無線+4000Hz有幾多間廠有? razer+g-wolves, razer就qc廢(泰國廠除外), g-wolves QC一樣廢, 冇得退貨, 仲要幫國家洗錢 加上4000Hz都做唔到完全穩定, 仲有好多compatibility issue, 因為唔係個個人底板都用同一粒USB controller而有啲controller食唔到咁多input會malfunction成隻mouse停咗喺度... 另外battery life都係concern嚟
呢條友啲片咁冇營養都睇… 9成都廢話嚟

個firmware寫成點同間廠大唔大冇任何關係,純粹睇理工程師有冇心去整,冇錯logitech呢間公司有條好勁嘅R&D team同equipment去一直改進啲產品,但現時大把成熟無線方案,要整得好根本冇一開頭咁難,razer logi steelseries啲software咪又係垃圾,係得logi叫有個on-board memory manager唔使裝software, 乜柒asus, cooler master, roccat等等,啲software用到你想死 大廠又點,咪一樣垃圾
唔計啲配重都係磚頭級數
講真啲data意義唔算好大,latency當然愈低愈好,但有好多factor會影響實際情況,例如粒switch硬唔硬、行程長唔長、觸發點喺邊、button plate同塊pcb嘅角度等等,仲有最重要塊button plate design成點

舉個例:雖然數據上GPX係快過X2, 但用落X2個反應係會快啲,因為個button plate冇咁大塊,塊button plate唔會拖累粒switch嘅回彈拖累得咁犀利

再舉多個例:好似razer咁啲click柒,用落開槍嗰陣一啲都唔覺佢快,粒switch嘅感覺磨下磨下咁,用到好撚反胃
除非有用到巨集
唔係一般都用唔到software
好似logi 個g hub咁 廢撚到仆街
lgs仲好用
至於 lantency個啲 差得0.幾ms
我自己有gpx同atlantis兩隻輪住用
都feel唔到有分別
所以我寧願買隻岩自己手型
好過去追大廠 qc呢啲真係撞手神
希望lamzu pulsar endgame gear呢啲廠
可以再進步啲 多啲選擇
G Pro Wireless同G Pro X買咗30隻以上,得幾隻冇defects
我隻gpx個sensor都係鳩鳩地
有時無啦啦 aim緊會飄走
所以都轉左atlantis做主力打機mouse
呢個問題9成9係你個sensor污糟,用cyberclean嗰啲膠輕輕塞一塞落去癡啲污糟嘢出嚟,或者用棉花棒撩乾淨
我隻gpx個sensor都係鳩鳩地
有時無啦啦 aim緊會飄走
所以都轉左atlantis做主力打機mouse
呢個問題9成9係你個sensor個lens污糟,用cyberclean嗰啲膠輕輕塞一塞落去癡啲污糟嘢出嚟,或者用棉花棒撩乾淨
用緊xm1r等緊xm2w
推razer deathadder v3 pro
輕身同有人身工學, 長用無咁攰
呢期D 微動都轉咗做optical, 解決咗 double click 問題

利申: 用緊v2 pro, 用咗年幾仲未有double click
g pro x superlight 用左一年多3個月又壞撚左啦
第3隻L牌GAMING 滑鼠壽命短過2年
壞咩自己fix/保養換新囉
岩岩係Amazon Black Friday 買左隻G Pro wireless ($473)
係咪會用易壞?
睇黎壞click制識換自己換
好簡單的,淘寶幾十蚊都有套tool, 買2粒微動都係幾毫子
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞