outer wilds 真係好難玩!!

110 回覆
28 Like 1 Dislike
啱啱開始玩咗兩日
覺得好難玩 但佢個種探索感真係一流
每個星球都有特色 好深刻
無睇過攻略走咗去黑刺星 見到d燈籠魚嚇到仆街
去到其中一個星球玩玩下又比黑洞吸咗入去
之後又有個星球係海洋包住既
其實係咪最好探索哂一個星球先去另一個?
暫時決定主力玩咗餘爐雙星先
有無巴打玩過比下意見

https://youtu.be/5OtHX_sk6ko

入黑洞個下好正
好似星際啟示錄咁
係咪太冷門?
好多人爆左好耐
入黎傾下
燈籠魚果度唔睇攻略好難玩
完全唔知點玩 唔敢入去住
咁你玩nomansky咪得囉
no man sky未玩過 遲d試下
呢隻真係神作
首歌真心正
有無睇飛船上面個log?
入面會有啲提示講下每個星球可能有咩人/野,我開頭係咁樣開始探索
另外最開頭主角果個星球都有好多野可以探索/人可以傾計,果啲位都有唔少線索話比你知之後要點做

當然隻game最撚癲就係你就算憑感覺揀個星球自由探索,都可以開始到個故仔,所以其實無咩所謂
故事同探索好玩,但個操控同鏡頭好浮,玩半個鐘就頭暈想嘔
有 而家都係靠睇日誌玩
覺得好難探索哂每個星球既野
覺得個沙漏雙星設計好撚屈
一個就要盡快探索
另一個就要等
其實每個星球唔算大,要探索啲野亦都無話真係收得好埋(除左少數地方)
更加多係你睇到但去/入唔到,之後要再搵線索點去到果個地方

當然玩呢隻game真係要有返基本方向感,知道自己去過邊未去過邊咁
開頭通常轉兩轉兜下兜下就會亂晒,要習慣

玩到後期每個星球啲路真係玩到識背
個人覺得碎空星仲正尤其係個星球嘅特點可以連返落個故事度屈機
自己本身個木護星都好多野探索 落咗地洞穿黎穿去
繼botw同hollow knight之後
呢隻又比到我 “想去探索”既感覺
我係探索完一個星球先去下個.最後log入面d線索都會guide你去搵晒所有野.不過真ending要用d腦諗
建議玩自己個星球
水星同咪有黑洞個個先
仲有月球同咪黑洞星嘅衛星
被黑洞吸過去之後係可以返來 可以研究下
睇多D Ship log同唔同人對話
記得用個探測器搵其他人
燈籠魚最後先去都ok
外圍都可以睇下先
真心好玩,想del咗啲記憶再體驗多次,DLC都好正
第一次玩好唔好買埋dlc一次過玩呢?
dlc係咪多咗星球玩?
原來探測器係搵人用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞