[悠二開箱]MSI B650 Tomhawk 及 Gigabyte B650 Aorus Elite 拆解 ATX之爭

106 回覆
31 Like 13 Dislike
點解

今代giga好唔錯
問題係其他間都跟足兩條

呢度有d偷雞
4k 144 我覺得係可以考慮4090

當然如果你有預算

你而家用緊咩機
見到錯就要講 下下俾面班廠乜缺點都唔講 不如唔好做

最大問題的確係cpu部份性能唔足以彌補到佢一定要ddr5呢筆數同am5底板都全線加哂價 不論x670定係b650

如果cpu性能係增長好多 我相信都會有唔少人買 咪當係俾多d錢砌高階機

而intel方面 一塊2000中既板已經有Gen5ssd

Amd咁突顯E就變左好似唔係幾有意思

相信要等到7000系 3d版先有野睇
MSI果堆最尾話

不是所有風扇PWM 4PIN頭都被預設為(或根本不支援?)AUTO模式自動偵測插入的風扇是否支援PWM模式

睇唔明
已經算係還好 千中
供電既相數同mosfet靚d

同hs都係勁d

Pro係唔太值得貴咁多 其實應該話所有2000以上既b650我冇一塊係推薦
gaming notebook, 因為會飛黎飛去
rog g17 3070
已加左對比圖
如果再講較為好d既轉向扣asus個隻幾好

但目前最方便應該係giga個隻EZ-LATCH 成條m. 2禁落去就係

如果真係遇到難裝 鬆左機後既風扇就得
我冇實際試 但唔明點解msi要將其中一個fan頭default set左dc mode

究際其實實際sup唔support pwm mode就暫時唔知

但就真係好奇怪 點解要咁做 而且仲要特登講到明
咁但係 你會飛黎飛去 都依然諗住砌一部desktop?
唔試真係唔知
到時試CPU會唔會試埋?
保守出年應該唔駛飛
終於返到黎.有時間可以覆下

關於鬥多相A數個d,好多野講下

咁樣講.其實我覺得選擇一塊底板.近年因為已經堆料堆到走火入魔.其實某程度上.我覺得你可以開始睇塊板既功能同VRM散熱器黎買

功能係咩野?可能係USB數量,風扇頭數量.有冇PCI-E快拆.有冇M.2快拆.幾多條M.2數量.類似呢d.呢d比起睇咩供電.對於大部份消費者黎講.係更加實際用到既野

咁講返正題.VRM相數同A數.其實我可以話俾你.市面個d咩標50A 60A 70A 80A 90A 100A呢D.其實我話俾你聽係哂氣.點解?

呢dA數.係.冇錯.個mosfet標出黎的.但問題係.呢個A數係其實咩情況下先會行緊佢所標既A數?而其實要行佢標稱既A數.起底板係絕對冇可能發生到
點解?因為要極極極極極高既散熱器先有可能行到.而底板單靠被動式散熱器係冇可能行到.最起碼都要主動式散熱器.即係有風扇個d.
但有風扇都唔得.因為真係無論你點設計得靚.整哂導熱管落個HS.
始終體積太細.冇可能散得走
所以起絕大部份情況下.每一粒mosfet其實只係行20-30A
其實一粒好靚好靚既一粒靚mosfet扯到35A而保持到100C以下已經好勁.但都好難
所以當每一粒其實行緊20-30A既時候.底板廠標幾多A係冇意思.但點解依然要咁做?因為咁先可以"鬥"

但其實咁樣係冇咩意思.因為其實你標高A數既mosfet.其實佢行緊20-30A既時候.唔一定係好過低A數黎行20-30A.即係例如.一粒80 90 甚至100A既mosfet行20-30A.唔一定係好過一粒50A-60A黎行20-30A
所以其實高A數反而冇咁好.因為條EFFICIENY CURVE其實差唔多

咁呢個時候.其實你睇既係.不如直接睇有幾多相電.個VRM散熱器好過
其實VRM散熱器係最重要.溫度低先係最重要
而幾多相電.你反正其實絕大部份都行緊20-30A既時候.多相電係真係再多20-30A.多兩粒就多40-60A
打個例子.假設散熱器用同一舊.一塊14相70A既底板.可能仲差過16相60A

我覺得唔一定執著係並聯定直出.但當然直出永遠一定好d
但好少見起中低階板出現.
如果你見到同價.同相數情況下.一個用並聯.一個用直出.咁當然選擇直出
搵個例子.岩岩大陸Chiphell個邊有人測試左三塊b650主流級
msi b650m mortar.gigabyte b650m aorus pro.asus b650m tuf plus
https://chiphell.com/thread-2450981-1-2.html
MSI B650M Mortar 12+1 80A
Gigabyte B650m Aorus Pro 12+1 70A
ASUS B650M TUF Plus 12+2 60A

ASUS因為個散熱器真係太廢.所以溫度最高
但你見到既係Mortar就算A數最高80A.都輸俾Gigabyte 70A
因為Giga b650m aorus pro個散熱器仲勁過mortar

所以.其實你12+1 70A同12+1 80A.實際上根本冇咩分別可言.VRM散熱器先係重點
感謝悠二打篇咁長嘅文嚟講解,我會慢慢去"lon"篇文

btw中國係咪解咗禁又講得giga了?前2年見到封殺曬咁濟
好.我簡單試下.如果試到.我再上黎講.同埋我會起文章都改一改

不過只係呢一點都真係比較奇怪
OK

咁你可以自己考慮
砌果度裝埋window ok

自己砌 搞埋啲咩usb flash/update bios 先裝到window咪玩9自己

唔知呢代有無呢個問題
um...
有實際led 着緊嘅圖會好啲
華石非ROG 不嬲垃圾
玩佢貴版而家其實好多都唔係貪佢啲料 因為有一半以上嘅板都已經好足料
但佢啲function放晒落高階板先有得玩呢樣先逼左人要買
好似asus啲dynamic oc switch咁
至於供電溫度方面
帶7950X烤雞跑下來mos供電溫度(軟體顯示)方面:最涼快的是某嘉52度,微星53度,華碩超過70度。 看來供電和散熱器規模還是影響很大,某嘉用的70A MOS和帶熱管的散熱片,微星80A較大的散熱片,華碩60A搭配巨大的散熱片。 均是裸機測試,沒機箱風道,華碩會比較吃虧…

如果放入機箱
機箱尾多數有風扇抽出
咁結果係咪有不同?
你呢個應該係講緊換代姐

咁個個牌子都係咁架啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞