[悠二開箱]MSI B650 Tomhawk 及 Gigabyte B650 Aorus Elite 拆解 ATX之爭

106 回覆
31 Like 13 Dislike
睇緊msi 板無啦啦有句技嘉
唔知原來係比較緊
可能要加句
而msi 係無開窿嘅,LED燈光可能較難睇到

甚至可以加張圖 睇吓IO正面LED 發光嘅情況
呢個真
無圖唔知難睇成點
可能giga 自己有做調查,最好賣嘅price range 就aorus elite 同aero G 呢個位,再上到aorus pro 呢啲用家可能寧願補多啲上到ultra(ATX),aero D呢塊如果我係用家為咗用佢個vision link 嘅話G 已經有,我做咩要買塊D 仲要有機會個箱裝唔入eatx

不過今代z790 連ultra 都冇咗真心怪,對比carbon 嗰堆變咗冇得打(應該)
中高階塊餅應該俾edge 同carbon 食咗好多

aorus elite 個位就set 得幾好,就咁睇應該勁過tomahawk 但差過edge 少少應該食曬2000頭~2000中呢個range 嘅餅

去煮飯先,遲啲再研究感謝悠二認真覆我
我改一改先.等等我
等等我.我加返
其實係.所以點解giga要重新定位.高階堆鬥多相鬥高A數已經冇任何意思

因為咩CPU都一定夠

如果呢一點你想知多少少我可以講多少少俾你聽.關於d相數同A數

而家基本上有夠用VRM供電已經足夠.有勁既VRM散熱器先係重點

同埋功能再多d呢d先係消費者想要既野.堆料係已經冇意義.又唔係十年前d板真係好廢

其實之前係成個aero系列都賣得差.當然asus proart都唔好得去邊.本身所謂創作者系列.就係小眾野

不過明顯giga識玩.想盡量食創作者同埋Gaming通食.我下篇文都係想帶個咁既訊息

前幾代giga就唔好提啦.當時giga最後既皇者定位.係存在z390同x570呢兩代
之後既amd既b550 x570S

同埋Intel既z490 z590 z690 B660 b460 b560其實係做得好一般.因為完全舊PCB再微調改少系就出新一代.冇任何誠意可言

講真係同一塊pcb黎改

所以今代am5 b650 x670既板同intel z790.giga重新設計PCB.全面大改

叫做交返到野出黎.暫時我睇鬼佬個邊.都幾大讚giga x670 b650 aorus elite.以前有d鬼佬youtube鬧得giga好勁.今代都讚

anyway.唔洗客氣.

多d上黎傾下硬件野
資訊都好夠 正
lm支持

個vram hs個度個空隙雖然應該唔影響散熱 但係都抵鬧嘅

有冇野想我做開箱
msi 4090 liquid
然後再補下msi板少少心得 用緊x670e carbon但還多feature都可以係b650 tomahawk見到

個ez m2 clip其實好薄好容易斷 萬一裝唔啱位再扣就基本準備要換spare嘅ez clip

同埋雖然話io擋板有軟墊係好處 但係都係因為塊軟墊搞到io個part難入箱

係裝入機箱個陣要一邊用力推入去一邊上老母板固定螺絲 如果唔係會對唔準個螺絲位
性能就都幾肯定零影響

其實正常人都唔會發現架啦.除非你完美主義者驗屍官

呢d細微位.身為Reviewer.都係要留意到既野黎

發現到就要講出黎.俾消費者知道又好.當係反映俾原廠都好

Kun巴點睇新世代底板

其實係.所以點解giga要重新定位.高階堆鬥多相鬥高A數已經冇任何意思

因為咩CPU都一定夠

如果呢一點你想知多少少我可以講多少少俾你聽.關於d相數同A數

而家基本上有夠用VRM供電已經足夠.有勁既VRM散熱器先係重點

想G想學吓嘢
同埋想知依家直出同並聯嘅供電設計對cpu嘅影響大唔大?
用家需唔需要執著於一定要用直出供電嘅底板?

希望唔會阻到你做嘢
giga bye 不了
MSi ok
MSi 一條sata
因為一個hdd就夠
咸濕仔儲成堆av,先要幾個硬碟機
呢張應該唔得了.不過.我4080.我會盡我所能.我拎多d卡返黎做media sample

4090始終真係趕唔切
明既, 我自己都仲諗緊有冇需要咁高階
始終呢家唔係唔夠用, 係換左隻4K 144, 有d 痕想砌過部
啱 見都咩嘢做差左鬧就得

新世代底板 個人會覺得係一場賭博來 amd擺左一堆錢入各方面嘅gen 5上面但係問題係根本個市場普及速度仲未夠快 先唔提ddr5 用ssd為例依家都係gen 3過渡緊去gen 4今

有無必要推x670e大部分嘢做gen 5其實我都好懷疑 雖然話係戰未來同埋amd am4個跨代support做得好好 amd自己都話am5會2025+ 但係實際會唔會2025立即斷得amd自己知

依家玩am5嘅用家就單純係用緊錢買緊個承諾 但係重點係

AMD係一間公司而用家係顧客 佢哋係賺顧客嘅錢而唔係真係用家嘅frd
巴打有咩嘢想問

好好彩可以係悠二度原價買到suprim liquid 不過應該unbox資料應該yt或者techpowerup個度都好多嘅
都係賣得太貴
WHY
買到唔係應該開心咩
目前用緊都好好用嘅

但係個箱俾左d壓力係條喉個轉彎位
我出左街 呢樣要打多少少字 俾少少時間我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞