有無人買左美國國債?

356 回覆
22 Like 3 Dislike
我之前喺FT買咗美債,
派息係無收稅
我都觀望吓,
等埋12月加息先,
睇吓YTM會唔會再升.
佢都講得啱,所以唔會all in
而且而家入場應該都唔係想鎖定一年4%回報維持十幾廿年 (你中左成億六合彩想鎖定回報另計)
我合埋眼買VOO QQQ BRK.B長渣都唔止呢個數
只係大家覺得有風險可以擺D係長期國債
如佢所講國債由於係避險資產,同大市好多時候係反方向
你當個作用係買SQQQ等跌市有buffer但唔會有波幅損耗
炒得股 就睇唔起債個4厘架啦 不過有幾多人跑贏大市先 仲有想炒股就番去炒股啦 賺多啲
唔係個個有能力理財 4% 穩定派息 唔係一件壞事 起碼唔使成日睇住個市 又唔驚突然間有咩黑天鵝走唔切
IB, Charles Schwab, First trade.
除左4厘之外債價都重要嘅
特別係長期債個yield郁1%,個價錢就郁差唔多10%
我自己賭FED 1至2年會降返息長債個價升返之後放
請問你指既長債,
指幾多年?
10年?
10年以上
呢個係真。收息 收息股係跌1/3
呢刻短債價升番,做定期回報高啲
短債無乜肉食,鎖定利潤時間唔夠耐,債價又唔會點郁
想問下ibkr 同一個戶口下國債margin 係咪同stock margin 分開計?同埋兩者利息係咪唔同?
應該成個portfolio去計
短債既債價先 sensitive
何解?
長年期債個YTM郁少少個債郁勁多WO
係ibkr 搵到一版寫住margin rate:

好似如果margin買 點計都係會蝕?
定係我睇錯 求解答
正路係輸錢。
簡單講你借5厘的錢 買4厘的債。

但賺錢唔係唔可能。
如果佢減息債價就升,長債就重升多d. 可能性就自己諗了。
咁如果你想套息差就一定啦,本身美債就係risk free,有咩理由借俾你仲低息過佢
你博賺價差就有機會賺,但一個唔該2,3年後都未升返你就俾息俾得好甘
Borrow Jpy sure win
你目的係賺差價就係要等佢減息
減息=美元轉弱
借任何非美元貨幣咪奶晒野
成件事有d本末倒置
push
債價升得好快
之前諗住慢慢入而家大手入
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞