有無人買左美國國債?

356 回覆
22 Like 3 Dislike
如題 真係買左既人其實多唔多
美國國債其實點買到
買乜股都係嘥氣 買美債最實際
https://lih.kg/3165086
未係時候,嚟緊可能仍然加息,30 year可能有機會上到5%...

請教一下 點解要揀長債
Ib cs ft都買到
其實冇乜特別
買1-3m時間嘅有3.9%左右當定期
到期加息再loop
希望頂到熊市完
ib開咗期權就唔畀買債?
買1-2年咪算,揸夠2年免費5%,30年就算吧啦 買ETF又要比稅,直接買30年期債唔通真係揸足30年咩 一係就等債價跌多陣就買,賺價唔賺息,個價上番高位就走
因為已經有一堆美股,唔想全部彈藥放哂係股票,而家債息咁高(唔係成日有),又唔使比税,雖然冇增長但有長期收入好吸引,股票雖然增長多但始終有高低潮,成日花心力全副身家移嚟移去好傷神,不如趁有機會製造長期穩定收入,最重要係唔使睇咁多...

我都係第一次有想法買美債,未買過...

唔係部分美股蟹緊,可能放更多。

利申:我係年紀大老屎忽。
人地就拋美債 我地就買美債
點買?
邊個code?
Ib :us-t
Cs ft :fixed income
強po 留名 學野
錢多啲人咪一部份錢買長債lock profit
窮人買短債複利息疊上去
巴菲特搞咁多野take咁多risk請咁多人手都係平均每年20% profit
買美債0風險0管理每年保證有5%仲想點
訓喺度都贏強積金先
買左BIL算唔算?
強姦金就算9數啦, suppose比人強姦完有掩口費收都叫做有利益落袋, 而家比佢強姦完仲要比錢佢!
想問下國債係咪固定派息
例如買10000 5年長債,派息4%,一年2次,每半年200
咁咪單利率5年1.2
複利有1.21
咁持有30年長債咪搵笨柒(假如唔係巿場買賣持有到完場)
單2.2
複3.24
打咗6,7折,30年單利4%等於複利2.712%
想問一問
債息同債價係負相關?
假設今日以$98買入一年美債 最少買100股 債息為4.6%年利率
一年後我就會以$98既價格 收取大約$450債息
如果一個年後債息見頂回落至2% 債價會升?
到時係咪可以財息兼收
Yes
冇睇你講派息嗰度
但如果未來減息佢會升
Firstrade有三個月買嗎?而家好似最少都6-9month,同埋買10萬hkd已下個ytm低好多
中國連買兩個月啦
買左1萬鎂ibond
9.62% 息
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞