有無人買左美國國債?

356 回覆
22 Like 3 Dislike
有無人有研究過iShares啲iBONDS® ETFs? 好似幾唔錯
有冇ib 買美債教學?
唔識用ib
短債可以快啲收返錢 如果你第一水到期收返錢 佢個息又唔落 咁你就會多咗本去買第二水

但個息幾時落你唔會知 咁長債就可以保證你未到期都有咁高息 不過你未揸到到期都唔會有買嗰時嘅預期回報 e.g 揸咗三兩年就放 咁個價差都會影響
個本開始大, 去到食3-4%息都叫可觀收入時就唔係咁諗, 股市上上落落真係睇到心臟病發
請問係咪所有券行都要用網買
無得用apps?
係 蝕少啲
機會成本啫
如果舊錢係放喺度
又做唔到定期
買債回報大啲
我冇用過所有
我淨係用過
Ib 可以用app
Cs ft就要用website
好似係
謝爸打
其實而家買定係等到12月美國加晒息先買好D? 到時個債價應該仲低?
幾年前買咗30年債而家個價跌到仆街賣唔出,啲人又話股跌債升,但而家股債齊跌,股開始升但債繼續跌,我迷失在這場投資遊戲
好複雜㗎
你係想長揸定點?
最基本嘅嘢自己去搵書睇
長揸,但有需要時會cash out部分轉股票
我見TLT個價跌得好似仲誇張過 bonds...
兩樣嘢拉長嚟講有負相關性,但唔代表佢每日、每星期、每個月都係負相關
事實上依半年股債相關性係比較高
到期日越遠嘅債券對利率轉變越sensitive
TLT跌得比債券誇張係講緊幾多年到期嘅債券先?

如果你有時會cash out,咁你就要考慮流動性,咁TLT會適合啲
同埋你口中嘅長揸係幾長先?有冇廿幾三十年咁長?

而家美元定期利率都唔低
你買長債嘅原因係咩?會唔會用定期已經取代到?
我剩係想知債券幾時升返,有無頭緒?
我諗個investiment portfolio會keep最少五至十年以上,主要係之前個股票戶口d cash想加少少fix income成分所以聽同事講買tlt diversify下,點知加息對個fv影響咁大...

我銀行定期係另一筆錢,唔放入投資戶口
你喺investment portfolio抽返舊錢出嚟做定期都係fixed income,都係diversify呀。你心理上將依一筆定期存款都當係investment portfolio嘅一部分咪得。

因為定期存款好簡單,你清晰知道只要揸到到期,你就可以拎到本金同埋利息。
但係TLT嘅價格係取決於債息,而債息係幾多純粹係睇債券嘅demand supply,你需要cash out嗰陣債息係幾多依一刻係無從估計。
至於直接買債券,你揸到到期嘅話同定期存款一樣,都係可以拎返哂所有本金。但講真人類嘅諗法係成日變,就算你依一刻諗住買十年後到期嘅債券,然後揸足十年,分分鐘隔一年你就反悔。
定期存款:
- 只要銀行唔走數,等到到期就可以拎到所有利息、本金

債券:
- 債券價格會有波動,到期日越遠嘅債券對利率轉變越敏感
- 只要發行人唔違約,揸到到期就可以拎到所有利息、本金
- 如果決心揸到到期,中間價格波動係可以唔洗理,總之揸到到期就可以拎到所有利息、本金
- 流動性比債券ETF差

債券ETF
- 無到期日
- 價格會有波動,ETF持有的債券嘅到期日越遠,價格對利率轉變越敏感
我見 美國債 etf ,息率點解都係較低?
例如 iei ief tlt bnd

全部etf債息 都冇直接買一年美債4.4厘咁多
純粹猜測
會唔會係因為依啲ETF持有嘅債券係之前債券價格高(即係債息低)嗰陣買落?
最近而家債券價格下跌,債息上升,你而家直接買債嘅回報咪高過啲ETF。

因為債券嘅派息係固定。如果有個ETF一早已經買咗債券,債息上升唔代表佢獲派嘅利息增加,只係代表手上持有嘅債券價格下跌。
如果五十萬港紙 半年有幾多回布

我都系FT
Tips 乜唔係跟inflation 跟得貼d?
咁應該賺多過美債?
tips 跟市價買賣
ibond過左一年賣就最多罰三個月息
美國會原價硬食
所以冇蝕價風險
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞