有無人買左美國國債?

356 回覆
22 Like 3 Dislike

3%你邊間買食咁多價
用邊間買啊你
手續費係幾多
唔係
0 coupon bond 你到期咪收返face value eg 98.9買收返100
YTM3% 係幫你計返annualized return
想知cash flow只係需要睇coupon rate同face value

Yield to Maturity就係現價買隻bond揸到尾嘅annualized return
所以先叫Yield to Maturity
如果想買長債同買TLT以回報計有咩分別邊樣好啲
搭單問
咁us t-bill呢?
通常冇coupon rate,即係到期日會收番本金+利息 。中間冇派過息
係咪咁?
唔該師兄
買tlt 再short 返call
做價外5-10% 都有少少肉食
t-bill本身issue 果下有 discount
到期收返100
就係咁多
Yield to maturity 要將利息reinvest 先達到個回報率,否則變咗單利率會低左

引伸個問題係長債reinvestment risk 比短債高,即之後搵唔到同樣回報高嘅工具去將利息再投資,自己試吓拉excel formula計吓就明
你係見股票呢排比人沽先咁講姐,過多一排牛市大V天龍,你見形勢大好咪又會放棄你依家口中講既長期穩定收入去買返股票
TLT 收息,要唔要30%股息稅?
Ib

想問美國佬債券係咁跌價,咁啲華爾街大佬呢排買咩?真係呢排揸cash?
做定期
錯,我呢幾年不嬲都揾緊高息保本穩定收入比其中一舊錢,例如定期,指數ETF,甚至考慮過果D所謂有紅利嘅人壽儲蓄保險,祗係最終覺得都係唔夠穩陣 一直冇諗美債係因為息太低。

就算係散户,每個人都有唔同需要,唔可以單係用本身角度去諗其他人嘅動作,例如,你真係咁神機妙算每次一買一賣都係咁啱時機必賺或必避到風險?一世流流長會有好多次出出入入...專業基本經理都唔可能次次得心應手啦...

到你去到我年紀,又有一定資產係手,就會明白點解高息收入嘅工具會吸引,正如十年前我都同大多高登連登仔好不屑D放一舊錢等五年先有三幾%紅利嘅人壽儲蓄保,但事實確係真係有人買咗兼收緊紅利...雖然我唔buy但我開始明白點解有人買...
唔係美國人的話,Bond唔使但Bond ETF要。
ib好貴
5u都貴
美債d息係咪要扣30%稅
咁計落0 coupon rate係最撚屌?
ETF係咪要交股息稅
債息要交稅嘅咩
點解咁多人唔明債卷既基本操作,
係咪因為讀書個時無讀過Econ,
都係理科人?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞