歐盟通過強制統一 Type-C Apple 必須 2024 年棄用 Lightning

91 回覆
78 Like 2 Dislike
歐洲議會周二以 602 票贊成、13 票反對、8 票棄權,正式通過新法規要求生產商由2024 年起統一手機、平板電腦、相機等電子設備的充電接口之歐盟標準為 USB-C 制式(USB Type-C),創全球先例。

歐盟討論該項政策已有數年,讓 Android 設備使用的 Type-C 接口成為歐盟標準,迫使 Apple 更改iPhone 與其他設備的充電器接口。歐盟相信,統一所有設備充電線有助減少電子垃圾,但 Apple 就認為,統一規格會減緩創新速度並造成更多污染。歐洲議會議員 Andrey Kovatchev表示:「這項新法會讓歐洲消費者的生活更輕鬆,對環境也更好。」、「是時候跟我們抽屜中成堆的充電線說再見。」

歐盟成員國今年 6 月已就措施簽署臨時協議,涵蓋範圍也包括電子閱讀器、耳機、耳筒、遊戲機及便攜式揚聲器等設備,意味也可能會對三星、華為與其他設備生產商造成影響。

https://unwire.hk/2022/10/05/usb-type-c/fun-tech/?fbclid=IwAR09qUcEDtFaxiBJJvNwKWtyhU_ELXHTHmbL43BLy7LhX74l9xP1HCGzaTY
點解會影響三星華為
apple 係咪請得大陸員工太多 越黎越唔人性化
iphone 用Lightning線
ipad 用type C線
Macbook 用magsafe磁能線
有啲平model唔係用type c
1)Apple iPhone iPad 全面轉Type-C
2)Apple cut 曬全部有線插口,淨係用無線叉電
3)Apple Products 唔賣歐洲
4)Apple Products 出歐洲特別版(Type-C), 其他非歐洲地區繼續用Lighting

究竟答案會係邊個呢
Apple仲可以玩多年
新款Macbook 都有埋type C差電,不過好似Magsafe快啲
你搵一部未停產既非type c 產品黎睇下
大廠講緊幾年前已經轉晒type c
16先轉
macbook依家兩樣都用得駛唔駛轉
講真magsafe好用好多
歐洲人始終都係人類最文明
教訓下英文支那既公司就O岩
等15轉type c個班點算
等多一年
例如?據我所知2021或之後全部an機都係type c
15如果無咩創新, Apple就會推type c來吹噓
Sony zv-1
唔係咁樣佢點賺配件錢
我鍾意lightning 多啲,type C 個頭好柒
我覺得DC最靚
到時Tim Cook會話:
我地換咗Type C 令到資料傳送速度比lightning提升x倍
ipad一早用緊啦我就唔信佢會拎出黎講咁柒
最多可能會懶型講句finally we are using type-c on iphone
不過type-c ipad好似好易燒壞底板 唔知apple搞乜撚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞