歐盟通過強制統一 Type-C Apple 必須 2024 年棄用 Lightning

91 回覆
78 Like 2 Dislike
剩係出無線 真係唔會買
叉電咁慢 apple唔會咁on9掛
PHY一定要係Type-C , 至於佢入面嘅Protocol有冇限定就冇特登留意 . 即係如果apple有心搞事嘅話其實都可以整到Type-C Lighting, 無MFi 嘅Type-C線最多淨係行到USB 2.0 + 5V 1A , 有MFi嘅Type-C Lighting 先至可以行到 USB 3.2 + 15/25W PD ( 至少喺軟件層面來講係可行 , 但係要玩到咁絕嘅話大家都冇癮).
毫無疑問iPhone 15係我地有史以來傳輸速度最快的iPhone
咪咁撚痴線

全屋咁多電子野,全部用緊type c,淨係得iphone aidpods用lightening 霸多條線好麻煩
我係Apple就Cut鳩晒啲叉電口
話咗點都有ifan幫apple死撐
條案都係一半半
Phy Type C 只包括叉電
即係一條Type C線插落去叉到電(5V)就ok
其他嘢應該係任你舞
好大機會4

同eSim情況一樣
佢地無視曬ipad 轉曬type C (得返最平果部ipad 仲係用緊lightning)
佢地啲device隔空過電架嘛
部MacBook又係無綫read外置ssd
type c做唔到mfi
歐洲版機lightning口用軟件封左充電功能,只可以用黎過資料,要充電就用magsafe
退出歐洲市場 睇下邊個驚邊個
加條lighting轉插type c….順便加少少價
肯狗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞