多唔多人明明住緊靚私樓但生活成個窮人咁?

224 回覆
791 Like 43 Dislike
南昌03年先連埋西鐵一齊開站
我覺得樓主講既廿幾年都唔一定係廿幾年
咁 specific 自爆地址咩
咩叫高少少
班友人工得三皮就撐公屋 之後串搵六皮要供私樓
你就好 點解唔搵份高人工d
兒登咁多細路奶都未戒,人地叫淡咪叫淡囉,野都未做點會有樓,個個都係爸爸的兒子咩
正正常常兩個人加埋搵夠幾年都有五六萬啦
已經好多上車盤都買得起,最緊要係唔好簡擇

私樓市場唔需要七百萬人買得起
如果個個買得起已經唔係呢個價
有啲人係唔捨得洗錢 唔捨得享受
就算肯洗錢 亦未必識洗 識享受
中環好似係半個鐘
我自己覺得全港物價消費最平嘅地方係深水埗同葵涌

屯門元朗大埔呢啲地方物價升到同港島咁上下
荃灣都冇想像中平
唔知係咪多咗後生入去住托高咗
人地係慳唔係窮,20年買落既樓就算未供完,人地可能只係供緊6-7千蚊
有D咩細個遺留的窮人習慣 成年之後都改唔到?
https://lih.kg/3168010
我睇完先再開我呢post

老老實實
如果下一代嘅幸福係based on 上一代對自己差
我唔會覺得係真係幸福囉
尤其捱到自己未享受過就大病

為咗明明只係一年最多出現幾次嘅事
成家加埋慳到唔夠一千幾百嘅事嘈一餐
再加埋因為慳呢個行為影響埋下一代社交同工作
咁又係咪幸福呢

當然又賭又煙又酒另計
上一代係咁
人地慳慣咗
係下一代無咁多嘢愁咪大使咗
一出世住私樓放學落club house 玩
有咩就搵工人姐姐
深水埗葵涌舊樓單棟樓下舖租平啲, 細店老店仲做得住, 屯元天商場連鎖店想平都難

天水圍應該無, 大埔屯門元朗係咪有啲舊墟買嘢平啲
去公屋停車場行完再講
下面有錢啲
上到車就得 靚唔靚門面嘢
間隔實用 光廁校廚先係好
買嘢唔清楚
不過元朗同大埔舊墟茶記食個飯應該都要五十尾六十頭
葵涌深水埗就仲可以四十幾
青衣冇乜茶記不過印象中有都算平
係呀 得個講字囉
你都可以行一轉私樓嘅停車場
記住要問人借張住戶證入
應該近小蠔灣車廠咋嘛
公屋窮撚返到屋企淨係可以對住四幅牆壓抑十到幾十年
咪要靠fing錢滿足自己開心個一下囉
人地就住靚屋,日日嘆靚景,乜物欲都沖淡曬啦,talkshit咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞