多唔多人明明住緊靚私樓但生活成個窮人咁?

224 回覆
791 Like 43 Dislike
好多人都唔係用自己既資產水平去決定自己既消費模式
係想點洗就點洗,洗得起就洗
講真你好撚鐘意食omakase /米芝蓮2-3星果d餐廳
當兩公婆/情侶個個禮拜去食打個卡又staycation打下卡咁
洗得幾多咪2萬蚊到一個月
大把人比到啦,問題係如果後生唔儲錢唔投資累積財富
10年8年後就會比有計劃果d人輸9條街姐
認同呀,我有個阿姨都係咁,明明已經4-5層供甩左既樓揸手放租
勁多被動收入唔洗撈,但係去街市買海鮮仲會捕住隻蟹/魚死左未
一唔郁即刻同老細講:唔郁啦,平幾廿蚊
或者等就收檔先落去買執平野,一百蚊買到成盤海鮮番黎就好開心
慳到錢係一種快樂
講左好多次,住公屋既人普遍有錢過私樓既人
觀瀾雅軒,聽濤雅苑
果批??
無啦啦做咩要做果批?
真心話係難聽d
連登仔更難聽入耳
有同感,好多時買野都要左諗右諗,明明銀包有錢
用圖答你

笑撚死
大家中產都係咁慳
係啲窮撚暴發戶先會大手大腳
笑死
我識大把有錢佬係住House年年去勁多次旅行買名牌錶珠寶
講到有錢佬唔識享受生活咁
樓價同生活質素無關係
我識嗰家人,家底好勁,講緊全個家族都係專業人士,全部名校畢業,住九肚山之前都住$3000幾萬半山豪宅。唔同國家都有供滿嘅物業、地皮,實力幾雄厚。

不過佢地真係慳慣,買機票都要諗下花多幾個鐘轉機,可以平幾百蚊,喺lounge食飽又賺返。拜祖先,用假花插喺花樽,可以唔使成日買花喎!啲假花都係$12店買!

我真係覺得幾不可思議!
我個同事住緊私樓但仲執緊紙汽水罐...
有錢人嘅思維,我窮撚識條鐵囉!
佢地全世界都有物業,點會唔識諗下!
慳錢當興趣就真
東涌係最平嗰堆私樓咋
因為工作關係我都識唔少有錢人,好多都係馬主
其實有錢只係有選擇比你揀想過既生活,無論奢侈定樸素
有D真係好豪,每星期逢賽馬日都包間房一齊食飯開酒
10條友埋單都4-5萬,買馬仔注注都5-6位數

但亦都有D差唔多有錢但係全身Uniqlo/淘寶,車都唔揸出入都係同普通百姓一樣「傲巴士」「夾老鐵」。係連登d 傻hi 先鐘意用自己把尺去度人地應該點生活
9up 無極限
住緊新樓 大把人充大頭鬼
一家4-6口住二百幾呎一房
見住佢早排36度都唔開冷氣照開窗瞓覺
連登啲人應該係貧窮侷限想像
以為啲有錢佬個個都係喺屋企食梅菜蒸鯇魚著uniqlo
我都因為工作關係識得啲有錢同事同埋客
根本有錢就有得揀俾你過咩生活
追求簡樸又得
日日包幾條女為咗食一餐飯搭私人飛機去食都得
無錢既人連選擇都無權利
搭的士望住個咪錶跳都心驚膽顫
叻人係公屋又有 私樓又有 why not both
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞