多唔多人明明住緊靚私樓但生活成個窮人咁?

224 回覆
791 Like 43 Dislike
廿年前新私樓
南昌一定唔係
一係奧運,一係青衣
起完底就知一定係青衣
廿年前九龍站都係東涌線新私樓
大把有錢人住半山但全屋淘寶
人地話私樓咪私樓

無左果份優越感
3萬蚊果啲最慘
人工又低 又乜都冇份 樓又買唔起
好似真係
識兩個有樓嘅都係得一兩件 t shirt
lunch用優惠價買

反而窮嘅用fing嘅速度咁洗錢
個個睇漏左個「線」字
青衣d樓升得好勁
我有個朋友住深水灣但平時會同其他人講住深水埗
去得深水埗買餸
最近係南昌
荔景奧運就行得都幾遠了
其實供樓生活係慘過公屋撚
好多野你未必諗過
例如因為你供緊樓驚失業漸漸變黎生等
但供完係另一回事
通常供樓嘅下一代先會幸福
供樓嗰代慘過食屎

(月入勁高另計)
以前窮 呢D既陋習習慣左 好難改
識D老人家, 搵錢都唔算少, 但就係鐘意執人地唔要既野返屋企, 但拎左返屋企又唔用 , 又唔捨得掉

佢地情願兜大個圈嘥時間, 係因為佢地真係好多時間
東涌線唔係東涌站
青衣都叫東涌線
疫情期間 有錢人係淘涼亭、巨大充氣跳彈床 呢類凡人唔會買既野
識全家名校畢業、專業人士、知識份子,住九肚山獨立屋,有工人、車,全球各地有房地產投資,每人月入至少$100K,4人月入 約$400K

—出街食飯只揀下午茶時段,平少少,過$50都話貴

—約我傾嘢,坐Starbucks但唔買嘢,話人地唔敢趕佢喎

—超市特價日即刻狗衝,影埋單據放上社交媒體話俾人知買到平嘢,好醒

—從來唔買名牌,一件衫著十幾廿年

—揸車去遠啲,就係要去$10/12店,散貨場買嘢

—鞋都買二手

啲人鍾意慳錢,攞著數,唔係因為窮,係個人喜好,慳到$1都好有成就感
屋企人好景唔代表我好景
識人住緊嘉湖山莊以前好平果時買

生活極平淡得間屋大
香港大把呢d人啦
買千萬樓, 但千零蚊地租都要計
揸八十萬車, 一蚊幾毫油錢都要慳
自己十萬買撈就唔駛諗, apple watch ultra就話唔抵, 買既人好rich
根本好多人對錢嘅概念好混亂
係佢地唔識諗
你話下午茶慳幾蚊十蚊, 無問題
但佢地無諗過係價值高既野到慳, eg, 層樓買細100呎/遠一條街, 可以換嚟佢成世下午茶都可以食貴十蚊
馬鞍山大撚把
求其DSE考十幾分入edu
兩公婆hea做老師都月入十皮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞