多唔多人明明住緊靚私樓但生活成個窮人咁?

224 回覆
791 Like 43 Dislike
富榮個價係未補地價 即係唔係你話用依個價買就買到
當然佢係居屋王 無得比
靚私樓
富榮接近居屋王啦
大佬 油尖旺 有幾多條居屋村
佢隔離公屋更加係痴撚線 有得買應該九成住戶會買
我想問下, 2個人都搵10萬一個月
1個要住靚樓, 養靚車, 人工, 餐餐食得好, 買名牌, 月儲唔到1萬
1個住普通樓, 迫mtr, 去深水埗買餸, 月儲7萬,

咁邊個有錢d丫?
唔慳錢邊得你個衰仔咁大
供埋樓可用資金可以有幾多吖
中間嗰班 3-7萬 高不成低不就 要供養父母又要供樓仲要係薪奉稅主力軍
做樓奴只能咁樣 有陣時呢d只係假有錢人,講到尾都係個句,窮人生仔正仆街!
成為首富既秘訣係咪單叫豬柳強唔加著餅同野飲
有公屋進可攻退可守,Hea 住一世又得,得閒抽下居屋又得,抽中靚地點一轉手等如政府送幾百萬畀你,相比之下租樓就唔好旨意上車,買樓就供到成隻狗咁又要驚樓價波動
林作老母
實情係好多人都有層私樓,你唔好大貪,唔要全新樓,合理呎數五六百萬樓都有唔少
有,識得有同事就係咁
但明明佢層私樓係Full pay 買
仲成日走去搶特價貨,食嘢等下午茶時段,超市門口問人拎印花
你自己唔諗下點解?你舉嘅呢三樣例子,都係有共同處就係保值同具升值潛力
佢地對自己差,但累積到財富,佢地下一代會幸福
相反d公屋撚侈住自己無供樓壓力,搵錢又無上進心,比細路既環境又差,窮循環
咩叫好多人?
淨係呢個連登 應該都無半數以上人有自置物業
如果成個連登都咁多業主
邊到有咁多淡淡
作為業主都係睇淡不唱淡
買唔起又學人買
買完搞到自己餐餐捱麵包
節衣縮食 過d苦行生活
龍心之前都住東堤
一支公住東堤
最撚搞笑係會淘到自己間屋都亂到2都變左深水埗啲執笠倉咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞