日本入境PCR

1001 回覆
29 Like 48 Dislike
已有藍碼?
機場是咪一定要俾人屌鼻
入境日本冇三針係要做PCR,可以做深喉唾液。
機場果間好似無得做呢個
星期3飛 安全就星期日間野收工前去機場俾佢屌鼻到星期3都仲係72小時內
咁就唔洗請半日去其他地方攪好多星期日唔開
反苗撚寜願撩鼻都去
點對得住啲0針手足
Indicaid星期日都開喎養和都開,不過就貴少少
唔一定深喉唾液,以下方法都接受:
-鼻咽拭子
-鼻腔拭子(僅限核酸增幅檢測)
-鼻咽和咽喉合併拭子

政府社區檢測因為係鼻咽喉合併拭子,係唔接受。
你張檢測證書要寫明你個名、出生年月日、測試方法、採樣方法、採樣日期、結果、檢測機構、證書發出日期。
72小時係計採樣時間,唔係證書發出時間。
養和而家仲有位,可以先預約,$620(港島東)/$720(其他)一次。
想問下72小時前係以咩計?上機定入境?
起飛時間計
係wo Indicaid星期日都開
我知不過唔想俾人屌鼻
如果13號飛10:10, 即係最快可10號10:10後去做PCR?

最怕班機delay
唔該晒,我book咗星期一去做
巴打, 呢個係咪可以去日本? 係咪日本式樣證明? 定係另外?
THXHTX
想問下, 我啱啱中咗隔離完.
我可唔可以做 深喉唾液?
因為我見養和, 如果30日內中過, 要去搵醫生驗, 唔可以就咁網上預約
想問回程入境香港,無打針,洗唔洗係日本做PCR同埋出示其他咩文件?

https://www.coronavirus.gov.hk/pdf/concise_guide_inbound_CHI.pdf
登機前24小時快測陰性就得,當然要填健康申報。
又想問下
係出結果個刻計72定係去做pcr個刻已經開始計
採樣時間計
我13上午飛, 約左11上午做
東九龍有無邊間得
唔想去咁遠
想問11/10去日本除左去前o拍3針/做pcr外。去到日本境內仲使唔使指定日子了鼻/機場pcr個d類似香港的 on9野?
琴日入境日本,九成九人都打曬三針直去immigration,等檢測結果好大個hall得兩個可憐人坐喺度,又孤獨又可悲
即打齊3針入到日本境內都唔使係日本機場做pcr?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞