銀行 Banking Career 討論區 (12)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
集友gt 幾多pay? 係咪會rotate 去bo/ frontline 咁?
想問下銀行fund admin officer 大概做d 咩? 係咪同account 好似? 同埋有冇前景? 係咪都係sell side 入面轉工? 或者可以去到buy side? 求巴絲指教

一入去都係做下 eLearning 咁輕輕鬆鬆度過頭嗰一兩個月架啦好似係
巴打做緊咩位?
過幾日有渣兜teller interview, 想問有冇人知大概會問啲咩,同埋追咗好多po 話teller 工時好長有返工無收工,有冇做過既師兄分享吓。利申今年垃圾科FG ,依家做緊地盤工時太長人工又低所以想轉
渣兜好似唔多好

搵下back office工會唔會更好, 或者rm assistant/cs 果d
可以去考到hksi 同保險
teller唔太好, 當年我兩個月就頂唔順, 可能果陣我係做boc多老人特別煩
Workload 太多定點?bo rm 個啲無銀行經驗會唔會請
send 下cv 試下

rm/sales support都多請人
Boc teller 17000+ , 環境點?
大壓力怕數少左錢

又無咩前境

當然渣兜好過boc, 係可以in完睇下人工幾多再決定
睇分行

旺區做到唔停手

又比西客罵
個agent 講話18k ,其實我都好驚數錢,一錯就累晒全公司陪你ot 。見到有啲請IT back office fresh grad 既工,如果以拎經驗同學嘢嚟計其實係咪仲好
咁巴打之後轉左做咩位發展?
我都係新仔
佢都唔係請人
係見人
有冇credit analyst師兄
一般銀行bo lunch hour 有幾耐,大細行分別大唔大
有fd 做東亞 lunch 成兩個鐘 好羨慕
lm
18k又幾高
騎住牛先都ok
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞